ÖSS Sınavında beklemeli öğrencilerin Ortaöğretim Başarı puanının yüz üzerinden hesaplandığı ve bu hatanın sınava giren öğrencilerin büyük bir bölümünün sıralamasını değiştirdiği iddia edildi. ÖSYM Başkanı Yarımağan, önce hatayı kabul ederek konunun inceleneceğini söyledi, ardından da hatanın sıralamayı değiştirmeyeceğini açıkladı.

Olay Antakya Lisesi'nden diploma notları birbirinden farklı olan 8 öğrencinin, hepsi okul birincisi gibi 100 puan üzerinden hesap yapıldığının ortaya çıkması ile gündeme geldi. Ardından aynı hesap hataları İstanbul'da da ortaya çıkınca, konu ÖSYM'ye intikal etti. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan konu ile ilgili olarak birbiri ile çelişen iki açıklama yaptı.

Bir soru üzerine konunun hesap sisteminden kaynaklandığını ve düzeltilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Yarımağan, ardından yaptığı başka bir açıklama ile de yanlış olmadığını, liselerin 4 yıla çıkmasından kaynaklanan bir özellik nedeniyle böyle bir durumun ortaya çıktığını açıkladı. Yarımağan ikinci açıklamasında, ilk açıklamasının aksine sıralamayı değiştiren bir durum olmadığını da söyledi.

İddialara göre onlarca öğrencinin Ortaöğretim başarı puanı yüz olarak hesaplanmış, Buna göre de bu hata nedeniyle 1,4 Milyon öğrencinin sıralamasının değiştiği ifade edilmişti.