(TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, otobüs yangınlarında yaşanan can kayıplarını önleyebilmek adına çalışma yürüttüklerini bildirdi. Türkiyede olduğu gibi dünyada da otobüs yangınları yaşandığını anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti: "Otobüslerde de elektrik ve elektronik sistem var. Almanya'da bir kuruluş otobüs yangınları üzerine yaptığı bir araştırmada yangınların yüzde 70'inin motor kısmında çıkan elektrik arızalarından kaynaklandığı tespitine ulaşmış ve bunun üzerine otomatik alarm ve yangın söndürme sistemi geliştirmiş. Bu sistem motorda çıkan arızanın elektronik mekanizmada yaşanan arızayı ve yangın riskini önceden tespit ediyor ve alarm veriyor. TOFED olarak Sanayi Bakanlığı ile yaptığımız görüşme neticesinde tüm otobüslerde bu sistemin zorunlu hale getirilmesi kararlaştırıldı. İlk etapta alarm sistemini zorunlu tutmayı kararlaştırdık. Bu karar önümüzdeki günlerde bakanlık tarafından yürürlüğe sokulacak."

Erdoğan, yangın söndürme sisteminin de otobüslerde zorunlu hale gelmesi için çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu sistemin ise yangın başladığında, otomatik buhar basıncı sistemiyle çalışan düzeneğin üzerine kurulduğunu anlattı.

Bu arada Düzce'de birkaç gün önce yaşanan otobüs yangının 10 numara yağ kullanılmasından kaynaklanmadığını da sözlerine ekleyerek Erdoğan, "Düzce'de yanan otobüsün almış olduğu mazot faturasına ulaştık. Elektrik arızasından kaynaklanmış olabileceğini düşünmekteyiz. Ama tabii ki elimize raporlar ulaşmadı. Raporlar ulaştığında net bir şey söylemek daha iyi olur" diye konuştu.

Haber; H. İŞCAN