5084 sayılı teşvik kanunun sona ermesinin ardından yeni teşvik yasasında umduğunu bulamayan Düzceli sanayicilere iyi haber Ekonomi Bakanlığından geldi. Düzce’de en çok istihdamı sağlayan tekstil ve otomotiv sanayi için sektörel bazda teşvik istenirken otomotiv sanayi için beklenen düzenleme yapıldı. Sektöre büyük moral veren bu düzenlemeye göre otomotiv yatırımları ‘Öncelikli Yatırımlar’ kapsamına alınarak, bölge şartı aranmadan 5’inci bölge imkânlarından yararlanacak. Ayrıca yatırımlarda artık yüzde 40’lık katma değer şartı da aranmayacak.
Orta yol bulundu
Türkiye’de otomotiv sanayi ve hükümeti karşı karşıya getiren yeni teşvik sisteminde orta yol bulundu. Hükümet, 19 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe giren ve otomotiv sektörü için tam bir hayal kırıklığı yaratan ‘yeni teşvik paketi’ni otomotive özel yumuşattı. Mevcut pakette, stratejik sektörler içinde olduğu açıklanmasına rağmen otomotivde hiçbir şirket en büyük teşviklerin verildiği ‘stratejik yatırımlar’ kapsamına giremiyordu. Stratejik Teşvikten yararlanmak için üretilecek modelin ithalattan az sayıda olması, yatırımın 6’ıncı bölgede yapılması ve yatırımda en az yüzde 40 maliyet avantajı sağlanması isteniyordu. Bu maddeler hem Türkiye’deki mevcut yatırımların hem de potansiyel gelecek yatırımların teşvikten yararlanmasını engelliyordu.
Öncelikli yatırım
Hükümet bu konuda hareket geçip, yeni bir kararnameyle teşvik sisteminde ince ayar yaptı. Stratejik yatırım kapsamına giremeyen, ancak belirli tutarın üzerindeki otomotiv, motor ve aktarma organları, aktarma organlarının aksamı ve otomotiv elektroniği yatırımları da “Öncelikli Yatırımlar” kapsamına alınacak. Otomotiv ana sanayinde 300 milyon lira ve üzerindeki yatırımlar ‘Öncelikli Yatırımlar’ kapsamına girecek ve bunun Türkiye’nin neresinde yapılırsa yapılsın 5’inci bölgedeki yatırımlarla aynı teşvikleri alacak.
Neleri kapsıyor
Buna göre otomotiv ana sanayi, KDV istisnası, faiz desteği, vergi indirimi, yatırım yeri tahsisi, çalışanlar için prim işveren hissesinin ödenmesi gibi tüm desteklerden yararlanılacak. Ayrıca 75 milyon lira ve üzerindeki motor yatırımları ve 20 milyon lira ve üzerindeki motor aksamı, aktarma organları, aktarma organlarının aksamı ve ve otomotiv elektroniği yatırımları da öncelikli yatırımlar kapsamına girecek. Bakanlar Kurulu’na sunulan yeni kararnamede aranan yüzde 40’lık katma değer şartı da ortadan kalkacak.
Otomotiv sektörüne yapılan düzenlemenin ardından tekstil yatırımcıları Düzce’de en büyük istihdamı sağlayan tekstil sektörüne de el atılmasını bekliyor.

Haber: H. İŞCAN