Düzce Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Ocak ayı meclis toplantısında başkanlık makamına sunulan soru önergesi ile gündeme gelen inşaat ruhsatları kapsamında alınan otopark ücretlerine ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

"Otopark sorunu birkaç kez meclis gündemine muhalefet partileri tarafından taşınmıştır"
Düzce Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, belediye meclisinde konu olan ve MHP ile İYİ Parti grubu tarafından soru önergesi ile gündeme getirilen otopark ücretlerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Müdürlükten yazılı olarak yayımlanan açıklamada geçmiş dönemde inşaat ruhsatı verilirken araç sayısına göre tahsil edilen otopark ücretlerinin ne kadar olduğu ve nasıl kullanıldığı konusunda geçmiş dönem kayıtlarının kurum arşivinde bulunduğu belirtilerek "Düzce Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından İnşaat Ruhsatı verilirken ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirtilen araç sayısına göre otopark ücreti alınmaktadır. Bu ücretler 26 Ocak 2006 26150 R:G sayısına göre ayrı bir hesapta toplanmakta, otopark hesabında ne kadar ücret toplandığı kayıtlarımızda mevcut olup, bu hesapta toplanan ücretler yapılacak olan otoparklarda kullanılmaktadır. Ayrıca otopark yönetmeliği 31 Mart 2020 tarihine kadar ertelenmiş olup, bu yönetmeliğe göre yapımı zorunlu hale getirilecektir. Otopark sorunu birkaç kez meclis gündemine muhalefet partileri tarafından taşınmıştır. Konu ile ilgili yürütülen çalışmalar defalarca kendileri ile paylaşılmış, şehrin parklanma sorununu tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen planlamalar yapıldığı anlatılmıştır. Belediyenin bu sorunu görmezden geliyor ya da herhangi çözüm üretmiyor gibi bir ifade ile itham edilmesi son derece yanlıştır." ifadeleri kullanıldı.

"Otopark ücretlerinin kaybolması gibi bir durum asla söz konusu değildir"
İnşaat sahiplerinden alınan otopark ücretlerinin kayıp olduğu iddialarına da yanıt veren İmar ve Şehircilik Müdürlüğü vatandaştan alınan ücretlerin yine aynı hizmet için kullanılması zorunluluğu olduğunun altını çizerek, "Önceki dönemlerdeki yönetimlerin kaynak kullanımı ile ilgili idari tasarrufları, kendi dönemlerinde kamuoyu ile paylaşılmıştır. Tahsil edilen otopark ücretlerinin miktarı ve bu miktarların nerelere harcanmış olduğu belediye kayıtlarında açık şekilde mevcuttur. İYİ Parti Meclis Üyesi Erkan Dinçer Bey'in ifade ettiği gibi otopark ücretlerinin kaybolması gibi bir durum asla söz konusu değildir. Vatandaştan hizmet taahhüdü ile alınan bir ücret, kurumumuzun mali programı ve iş takvimi doğrultusunda yine o hizmet için harcanmak zorundadır. Yani otopark yapımı için tahsil edilen harçlar, ihtiyaçlar doğrultusunda bu hizmetin şehre kazandırılması için harcanacaktır. Bu hem geçmiş hem de gelecek dönemleri kapsayacak şekilde ele alınarak planlanmaktadır. Mecliste açık şekilde ne türde çalışmalar yapıldığı anlatılmışken, otopark ücretleri ile ilgili hem tahsil edilmiş hem de tahsil edilecek tutarların kullanım biçimi belirtilmişken, İYİ Parti Meclis Üyesi Erkan Dinçer Bey ?in bu şekilde açıklama yapması son derece yanlıştır" denildi.

Şehre yeni otoparklar kazandırılacak
Açıklamada ayrıca şehir merkezine inşa edilmesi planlanan katlı ve açık otopark projelerine de atıf yapılarak şehrin ihtiyaçları doğrultusunda öncelikli çalışmalar arasında yer aldığı belirtildi ve şu ifadelere yer verildi: "Otopark problemi çözmeyi hedeflediğimiz öncelikli sorunlarımız arasında yer almaktadır. Bu sebeple kentin bütününe hizmet edecek katlı otoparklar ve açık otopark alanları oluşturmayı amaçlayan çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca Belediyemiz tarafından Düzce İli genelinde Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi çalışmaları devam etmekte olup, bu proje kapsamında özellikle kent merkezinde otopark ihtiyaçları değerlendirilerek gerekli alanlar ayrılacaktır."