Tarihi dokusuyla ve kültürel varlıklarının zenginlikleriyle sıkça adından söz edilen Düzce için Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğü pekte iç açıcı olmayan rakamlar ortaya koydu. TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğü’nün Doğu Marmara’ya dahil olan Bolu, Düzce, Sakarya, Kocaeli ve Yalova’da yaptığı müze ve tarihi eser araştırmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Doğu Marmara sınırları içerisindeki bu 5 ilin her birisinde 1 tane müze yer alırken müzesi olmayan tek il ise Yalova oldu. Müze Fakiri olan 5 ilin tarihi eser sayısına bakıldığında Bolu zirvede yer aldı. Bolu’da tarihi eser sayısı 17 bin 120, Kocaeli’de 9 in 326, Sakarya’da 2 bin 317, Düzce’de ise 6 bin 147 olarak ifade edildi.

Doğu Marmara illeri arasında kültürel miraslar açısından geri planda kalan Düzce’nin şehir kimliğinin oluşması ve turizm açısından kalkınması için ne gibi adımlar atacağını zaman gösterecek. Düzce’nin tarihsel geçmişiyle önemli bir şehir olduğunu daha önce dile getiren AK parti Düzce Milletvekili Dr. Faruk Özlü’nün rakamlarla vasat durumda olan Düzce’yi ön sıraya taşımak için neler yapacağı ve Düzce’ye kazandırma amacında olduklarını ifade ettiği şehir müzesi için ne zaman harekete geçeceği merak ediliyor.

Bilindiği üzere Milletvekili Özlü konuyla ilgili birkaç kez Düzce’ye şehir müzesi kurmak istediklerini belirterek şunları ifade etmişti; “Düzce’ye bir şehir müzesi kurmak istiyoruz. Osmanlı nüfus yapısına sahip bir şehir Düzce. İmparatorluğumuzun zor yıllarında dağılma sürecinde yaşadıkları toprakları Kafkasları Balkanları terk etmek zorunda bırakılmış insanların sığındıkları bir şehirdir Düzce. Şehir müzeleri geçmişi anlatırken, bugünü belgeler ve gelecek için hayal etmemizi kolaylaştırır. Şehrin geleceğine dair senaryolar sunar. Şehir kimliğinin oluşumuna katkı sağlar.”  

Haber:Y.SEVER