CHP eski Milletvekili Onur Öymen, Yeniçağ Gazetesi Yazarı Arslan Bulut ve İşçi Partisi Genel Başkan yardımcısı Av. Mehmet Cengiz’in konuşmacı olarak katıldığı Düzce Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından ''Anayasa'' konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Öymen, Türkiye'nin gündemini yeni anayasa tartışmalarının oluşturduğunu söyledi.Anayasa değişikliği çalışmalarının altında başkanlık rejimi isteğinin yattığını iddia eden Öymen, şöyle konuştu: 

''Bu anayasa değişikliğini niçin istiyorsunuz? Sayın Başbakan açıkça, 'Başkanlık rejimi istiyoruz, bu ülkeye başkanlık rejimi getireceğiz' diyor. Bu devlet kurulduğu zaman dünyada başkanlık rejimi yok muydu? Peki Atatürk dünyada bir başkanlık rejimi olup olmadığını bilmiyor muydu, biliyordu. Atatürk, başkanlık rejimini tercih etseydi daha güçlü bir cumhurbaşkanı olmaz mıydı, olurdu. Niye bunu tercih etmemiş de parlamenter demokratik sistemi tercih etmiş? Çünkü Atatürk diyor ki, 'Başkanlık rejimi, başkanlık diktatörlüğüne götürür.' Devletin kurucu iradesinin aklının ucundan geçmeyen bir rejimi, Türkiye'ye getirmek istiyorlar.''

Anayasa değişikliğinin adının rejim değişikliği olduğunu iddia eden Öymen, yeni anayasaya ''özerklik'' tanımının da sokulmak istendiğini öne sürdü.''Hükümetin daha özgürlükçü, daha liberal ve daha demokrat bir anayasa yapmasının altında rejim değişikliği yatıyor'' diyen Öymen, şöyle devam etti:

''Türkiye'de bir özerklik sistemi olacak. Türkiye'nin belirli bir bölgesinde idare, ekonomi, yönetim, spor, güvenlik, bunların hepsi yerel düzeyde idare edilecek. Yani devlet içinde devlet kuracaksınız. Peki bunu yapmazsak ne olur? PKK, 'silah zoruyla bunu yaptırırım' diyor. Bir terör örgütü size anayasanın çok önemli bir unsurunu silah zoruyla dayatıyor. Başka ne isteniyor sizden? Millet kavramı. Türk Milleti kavramının yerine vatandaşlık kavramını koymanız isteniyor. Amerikan Anayasası'nın birinci paragrafında 'Amerikan Milleti' diyor. Fransa Anayasası, 'Fransız Milleti' diyor. Fransa'da farklı gruplar yok mu? Biz demeyeceğiz. Niye? Çünkü onlardan daha demokratik, daha liberaliz. Bütün bunlar ne anlama geliyor? Siz anayasayı değiştirmek değil, rejimi değiştirmek istiyorsunuz.''

Türkiye'de Kemalist rejimin varlığının hükümeti rahatsız ettiğini ileri süren Öymen, hükümetin istediği politikaları yapamaması nedeniyle anayasa değişikliğinin gündeme getirildiğini iddia etti.

Yeniçağ Gazetesi Yazarı Arslan Bulut ve İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz de panelde yeni anayasa çalışmaları hakkındaki görüşlerini aktardı.