Organize sanayi bölgeleri ile sanayicilere cazip yatırım avantajları sunulan Düzce, yabancıların markajında... İlçelere kurulacaklara ilave olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Düzce'ye müjdelenen Oyuncak OSB ile sayısı 6'ya yükselecek organize sanayi bölgeleri, Türk işadamları kadar yurdışındaki firmaların da iştahını kabartıyor.

 

Çinliler yatırım yapmak istiyor

Beyköy beldesinde bulunan 1. ve 2. OSB'lerin doluluk oranına ulaştığı Düzce'de; Akçakoca, Gümüşova ve Çilimli'de oluşturulan yeni sanayi alanlarına talep patlaması yaşanırken, idarecilerin köklü ve sürekliliği olacak yatırımlar üzerinde durduğu biliniyor. Son olarak ülkenin önemli işadamlarını yanına alarak Düzce'ye bir ziyaret gerçekleştiren Çin Büyükelçisi Yu Hongyang, yatırım için ciddi görüşmelerde bulundu. Ankara ve İstanbul’a yakınlığı ile ön planda tutan ve organize sanayi bölgelerini yatırım için uygun bulan Çinli dev firmaların Düzce'ye yatırım yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye'de ilk olarak Düzce'de kurulacak Oyuncak OSB ile Çin üretimi oyuncaklara 'dur' denilmesi hedeflenirken, diğer yandan konu yatırım olunca desteğin sonuna kadar verileceği vurgulanıyor.

Çevre dostu yatırımlar bekleniyor

Öte yandan coğrafi yapısı, insan gücü ve hammadde potansiyelleri bakımından yerli ve yabancı yatırımcıların Düzce’yi tercih etmesi şehrin sanayi alanında gözde bir adrese dönüştüğünü gösterirken, endişe duyulan tek nokta, kirli sanayiye kapı aralanması ihtimali gibi görünüyor. Türkiye'deki büyük bir inşaat firması tarafından Yığılca'ya kurulması planlanan çimento fabrikasının bazı kesimler tarafından 'Çevreye zarar verecek' tepkisi alması buna en bağlı örnek olarak geliyor. Başkan Muzaffer Yiğit'in fabrikanın havayı kirletmemesi için son teknoloji filtreleme sistemi ile donatılacağı yönünde yaptığı açıklamalar da eleştirilerin önü kesemiyor. Bu da gösteriyor ki havasındaki kirlilik özellikle kış aylarında ciddi boyutlara ulaşan kentte çevre dostu yatırımlar bekleniyor.  

Haber:C.ÜSTÜNER