19 Mayıs 1919 Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 96. yıldönümünde Erol Tayhan’ın sunduğu günlük programına Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Özçelik katıldı. Öncelikle 1. Dünya savaşı ve gelişimini aktaran Özçelik, şunları dile getirdi.

            ENVER PAŞA HAYALPEREST

“Enver Paşa yavuz ve midilli amiraline git Rus gemilerini bombala diyor. Amiral evrak istiyor. Enver paşa ne pahasına olursa olsun savaşa gireceğiz diyor.  Yenilebileceğimizi düşünmüyor. Enver paşa bir hayalperest benim gözümde. Hep Türklerin Napolyon’u olmak istedi. Napolyo’nun gerçekliliğinin yüzde 15 olsaydı yeterdi. Cemal Paşa, Enver Paşa’nın korkusuna sesini çıkartmıyor. Talat paşa çekimser dahi kalamıyor. Halil Menteş ise çekimser kalıyor.  Bu dört kişinin oy çokluğu ile savaşa girdik. Hemen Amiral Suşon istenen belgeler verildi. Hem cemal paşa hem Enver paşa imzalı. Şunu anlayamadım.. Lisede tarih kitabını okurken hep iki Alman gemisinin savaşa soktuğu söylenirdi. Bu iki belge 1929 yılında Almanya’da açıklandı. Amiral Suşon’da gitti bizim bayraklarımızla bombaladı ve savaşa girmiş olduk. Savaşa girdiğimizden sultan Reşat’ın haberi yok. Başbakan Sahit Halit Paşa ve parlamentonun haberi yok. ”

            SAVAŞ AHLAKINA UYULMADI

Savaş ahlakına uygulamayan durumlarında olduğunu söyleyen Özçelik, gece sivil hedeflerin de bombalandığını belirtti.  “Mondros’un bir ateşkes anlaşması değil, barış antlaşması gibiydi” diyen Özçelik, tuzak maddelerin olduğunu kaydetti.

            VAHDETTİN’E YILLARCA HAİN DEDİK

Özçelik, milli Mücadelenin başlangıcını anlattı:

“Mustafa Kemal’in ilk baştan beraberi Anadolu hayali var. Ama görevle gitmek istiyor. Anadolu’yu milli mücadele başlasın isteniyordu. Harbiye’deki arkadaşlarının vasıtasıyla kendisine 9. Ordu müfettişliği verildi. Silahları toplama, askerleri terhis etme görevi ile gidiyor. Bölgeyi Pontus devletine hazır hale getirecek. Böyle görünüyor ama arka planı bu değil. İngiliz ihstihbaratçı, gemiye binen heyetini savaşçı heyet izlemi verdiği yönünde üstlerine bilgi verdi. Üstleri se “Mustafa Kemal Vahdettin’in güvenine tam layıktır.” Diyor. Vahdettin hem İngilizleri idare etti, hem de milli mücadeleyi destekledi. Vahdettin’e ne yazık ki yıllarca hain dedik.”

Özçelik, Mustafa Kemal’i Samsun’a götüren “Bandırma vapurunun yetersiz olduğu yönünde söylentilerin doğru olmadığını belirtti.

Özçelik, 19 Mayıs 1919’un önemi şöyle anlattı:

“ Anadolu’da milli mücadele vardı ama bölük ve pörçüktür. Atatürk’ün Nutuk’unda bu durumu kaleme almıştı. Mustafa Kemal geldiğinde liderlik sorunu ortadan kalktı. Samsun’a çıktığında Mondros’a uymayacağına dair bir rapor yazdı. ”

Haber;S.KAŞKIR