Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Temel Atma Töreni Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan Bakan Özlü, merkezin Düzce'ye kazandırılması için arsa ve inşaat temininde bulunan Hacı Hidayet Türkseven'e teşekkür ederken, “Sayın Türkseven’in bu davranışının hali vakti yerinde olan tüm vatandaşlarımıza örnek olmasını temenni ediyorum. Çünkü hayırseverlerimizin daha fazla sorumluluk üstlenmeleriyle birlikte, ülkemizde çok daha güzel gelişmeler yaşanacağına inanıyorum.” dedi.

3-15 yaş grubundaki otistik çocukların eğitim-öğretim görmelerini sağlamak üzere faaliyet gösteren Otistik Çocuklar Eğitim Merkezleri (OÇEM)'nden biri Düzce'ye de kazandırılıyor. Bu kapsamda merkeze bağlı Koçyazı Mahallesi Metek TOKİ girişinde inşaatı yapılacak olan Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Temel Atma Töreni bugün gerçekleştirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla düzenlenen törene ayrıca Vali Zülkif Dağlı, Düzce Milletvekilleri Fevai Arslan ve Ayşe Keşir, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güney, Düzce İl Jandarma Alay Komutanı Bilal Güvenir ve diğer bazı protokol üyeleri katıldı.

“HAYIRSEVERLERİMİZİN DAHA FAZLA SORUMLULUK ÜSTLENMELERİYLE...”

Hayırsever işadamı Hacı Hidayet Türkseven'in yer bağışında bulunarak önemli bir katkı sağladığı ve bu nedenle adının verildiği Özel Eğitim Uygulama Merkezi'nin temel atma töreninde konuşan Bakan Faruk Özlü, “Çok önemli bir eserin temelini sizlerle birlikte atıyor olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum.” diyerek başladığı konuşmasını hayısever işadamına teşekkürle sürdürdü. Bakan Özlü şöyle konuştu: “Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’nin bir an önce tamamlanmasını diliyorum. Bu eğitim merkezini Düzce’mize kazandıran yetkililere ve hayırsever iş insanımız Hacı Hidayet Türkseven’e huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Sayın Türkseven’in bu davranışının hali vakti yerinde olan tüm vatandaşlarımıza örnek olmasını temenni ediyorum. Çünkü hayırseverlerimizin daha fazla sorumluluk üstlenmeleriyle birlikte, ülkemizde çok daha güzel gelişmeler yaşanacağına inanıyorum.”

Türkiye'nin son yıllarda, hayatın hemen her alanında çok büyük bir değişim ve gelişim süreci yaşadığını ve yaşamaya da devam ettiğini kaydeden Bakan Faruk Özlü, “Bu başarının en temel sırrı, devlet ve millet bütünleşmesinin yeniden sağlanmasıdır.” dedi.

“HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEME ANLAYIŞINI ARTIK YAVAŞ YAVAŞ TERK EDİYORUZ”

Bakan Özlü konuşmasına şu şekilde devam etti: “Kamunun, özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, hayırseverlerin, hâsılı toplumu oluşturan herkesin elini taşın altına koyduğu, sorumluluk üstlendiği bir dönem yaşıyoruz. Her şeyi devletten bekleme anlayışını artık yavaş yavaş terk ediyoruz. İş dünyamızın sosyal sorumluluk projeleriyle ülkemizde çok önemli çalışmalar yürütülüyor. Türkiye’nin dört bir tarafında, hayırsever iş insanlarımız tarafından yapılan, yaptırılan eserlerin yükseldiğini görüyoruz. İşte bugün temelini attığımız bu eğitim merkezi de bunun en güzel örneklerinden birisidir.”

“KAYBEDECEK TEK BİR VATANDAŞIMIZ BİLE BULUNMUYOR”

Türkiye'nin çok genç, büyük ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu kaydeden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Bu nüfus, bizim en büyük zenginlik kaynağımızdır. Bizim için her bir insanımız çok büyük bir önem ve değer taşıyor. Kaybedecek tek bir vatandaşımız bile bulunmuyor. Her bir insanımızın bu toplum için bir potansiyel taşıdığına ve bir değer üretebileceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

“ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ”

Vatandaşlar arasında, gerekçesi ne olursa olsun, asla ayrımcılık yapmadıklarını vurgulayan Bakan Özlü, şu ifadeleri kullandı: “Tüm vatandaşlarımız gibi, engelli vatandaşlarımızı da çok seviyoruz, onlara çok büyük bir değer veriyoruz. Onları sosyal ve ekonomik hayata daha fazla dahil etmek için gayret gösteriyoruz. Ayrımcılık yapmadık dedim ancak, engelli kardeşlerimiz için, gerektiğinde pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Mesela bakanlığımıza bağlı olan KOSGEB desteklerinde, girişimci olmak isteyen engelli kardeşlerimize destekleme oranını yüzde 10 daha fazla uyguluyoruz. Bütün kamu kurumlarımızın hizmetlerinde benzer örnekler bulabilirsiniz. Bugüne kadar, engelli kardeşlerimizle ilgili istihdam, maaşların arttırılması, bakım şartlarının iyileştirilmesi, ulaşılabilirlik ve sosyal hayata katılım gibi konularda birçok ilke imza attık. Bütün bu çalışmaların içinde, engelli kardeşlerimizin eğitimleriyle ilgili yaptıklarımız ayrı bir önem taşıyor. Ulaşım sıkıntısı nedeniyle, hiçbir kardeşimizin okuldan ve eğitimden mahrum kalmasına gönlümüz razı değil. Bu nedenle, ücretsiz taşınan engelli öğrenci sayısını yaklaşık 80 bine çıkardık.”

“İNŞALLAH BİR AN ÖNCE HİZMETE SUNACAĞIZ”

Bugün, bütün bu açılardan çok önemli bir eğitim kurumunun temelini attıklarını söyleyen Bakan Faruk Özlü, şunları kaydetti: “Bu merkezde, özellikle otizm sorunu yaşayan çocuklarımıza ve gençlerimize, son derece kaliteli bir eğitim verilecek. Onların sosyal hayatta daha etkin bir şekilde yer almalarını sağlayacak çalışmalar yapılacak. Memnuniyetle ifade ediyorum ki bu merkez, Düzce’deki tüm otizmli kardeşlerimize, her iki öğrenciye bir öğretmen düşecek şekilde eğitim verebilecek. Elbette otizm dışında sorunları olan kardeşlerimiz de burada eğitim alabilecek. İşte bugün böyle güzel, böyle değerli bir eserin temelini atıyoruz. Otizmli kardeşlerimiz ve onların aileleri adına çok büyük bir mutluluk ve heyecan yaşıyoruz. İnşallah, temelini attığımız bu eğitim merkezini bir an önce tamamlayacağız ve hizmete sunacağız.”

“HAYIRSEVERLERİN YARDIMLARINI BEKLİYORUZ”

Göreve yeni başlayan ve ilk protokolüne katılan yeni Düzce Valisi Zülkif Dağlı yeni okullara ihtiyaç olduğunu ve hayırseverlerin yardımlarını beklediğini belirterek şunları söyledi: “Sayın bakanım, bu Düzce için çok önemli bir projeydi. 4 yıldır bu öğrencilerimiz prefabrik bir binada valiliğe yakın bir yerde eğitim öğretim görüyorlardı. Geçen yıl 16 eylülde valiliğim ve hayırseverimiz arasında yapılan bu protokolle bununla ilgili çocuklarımızı bu durumdan kurtarmak için bir adım atıldı.  Beyaz Ay Derneği Genel Başkanı v dernek yöneticilerimiz çok büyük rol oynadılar. Hepsine müteşekkiriz. Bu okulda 377 öğrencimiz 4 yıldır eğitim görüyordu ancak 1350 civarı özel eğitime muhtaç çocuğumuz var ve 3-4 tane daha okula ihtiyacımız var. Bu konuda hayırseverlerimizi bekliyoruz. Böyle bir niyeti olanlar bizimle gelip görüşsünler yeni protokoller yapalım.”

“EĞİTİMİN ÜZERİNDE DURMAK; İYİ İNSAN YETİŞTİRMEK GEREK”

Yeni Vali Dağlı eğitim ve öğretimin önemine vurgu yaparak şunları kaydetti: “Eğitim öğretimde Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Ancak sınıf başına düşen öğrenci mevcudumuz 20 civarı olmasına rağmen özellikle Düzce il merkezimizde 8 tane okulumuzda hala 2’li öğretim devam ediyor. Düzce il merkezimizde de yeni okullara ihtiyacımız var. Bunula ilgili de acilen yeni adımlar atıp bunları yerine getirmek için sayın bakanımızın desteğiyle de canla başla uğraşacağız. Biz genelde öğretim üzerinde duruyoruz. Eğitim üzerinde de daha fazla durmamız gerekir. İyi okulları kazanan öğrenciler olmalı. Ama iyi insanlarda yetiştirilmeli. İyi insan yetiştirmek için de iyi eğitim ve iyi projeler yapılmalı. Burada özel eğitim alanında milli eğitim müdürlüğümüze ve valiliğimiz proje ofisine de bir çağrıda bulunmak istiyorum.” dedi.

“YURTLARA İHTİYACIMIZ VAR

Dağlı bir çağrıda da bulundu: “Özellikle özel eğitimle ilgili olmak üzere AB Bakanlığı’mıza sayın bakanımızın başında olduğu sanayi bakanlığımıza ve diğer yardım kuruluşlarına projeler hazırlamak için şimdiden çağrı yapmak istiyorum. Biz ne kadar ulusal ve uluslararası proje yaparsak ilimize o derece kaynak getirmemiz mümkün olacaktır. Şimdiden bununla ilgili çalışmalar yapmaya başlamamız gerektiğini düşünüyorum. Sayın bakanım yoğun işlerinizi bırakıp bizimle birlikte olduğunuz için müteşekkiriz. Değerli hayırsever Hidayet Türkseven büyüğümüz sizin de Allah hayrınızı kabul etsin. İnşallah diğerlerini de diğer hayırseverlerimizden bekliyoruz. Düzce Üniversitesi’ne bir cami projemiz var. Bunu en kısa zamanda ayağa kaldırmamız gerekiyor. Ayrıca yurtlara ihtiyacımız var. Bununla ilgili de çalışmalar yapacağız.”

“GÜCÜMÜZ YETTİĞİ KADAR YAPACAĞIZ”

Hayırsever Hacı Hidayet Türkseven daha önce de bazı yerlere yardımda bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Hepimiz için, memleketimiz için yapılan okul hayırlı olsun. Ben bundan önce de bazı yerlere yardımda bulunmuştum. Arsa ve inşaat temininde bulundum. Bir hayır yapmayı daha düşünüyordum Allah burayı nasip etti. Nurullah beyi çağırdım ve proje hazırlamasını istedim. 3-5 kuruşum var buraya girişim yapayım istedim. Nurullah da sağ olsun cuma günü meydana çıktık. İnşallah Düzcelilere ve okuyacak olan çocuklara mahcup olmayız. Gücümüzün yettiği kadar yapmaya uğraşacağız. Düzce için hayırlı olsun.”

“11 YAŞINDA KÖR OLDUM”

Beyaz Ay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva Düzce’ye yapılan bu merkezin Tüm Türkiye’ye örnek olması dileklerinde bulunarak şunları kaydetti: “2 meseleye temas etmek istiyorum. 1i engelli çocukların eğitim süreci, 2.’si engelli çocuğun eğitilmesi halinde neler olacağı. Tabi insan şöyle bir engelli çocuk sahibi olduğunda karı koca birbirini suçluyor. Kaynana gelini suçluyor. Ama doğan çocuğun eğitimi kimsenin umurunda değil. Kolay olmuyor bu süreç. Etraftan öğrenirlerse arayışa başlıyorlar. Her yere dert anlatırken de çocuk okuyamıyor. Engelsiz çocuk eğitim gelmezse başına neler gelebileceğini biliyorsunuz. Eğitim de görmezse sakatlık durumu katlanıyor. Halbuki esas mesele eğitimsizlik. Eğer çocuklarımız eğitimini asaydı hiçbir sorun ortaya çıkmayacaktı. Ben fakir bir ailenin çocuğuydum. 11 yaşında kör oldum. Ben kör olduktan sonra kimse beni işe almazdı yuva kuramazdım toplumda yerimde olmazdı. Annem babam öldükten sonra ne yapacaktım. Dilencilik yapacaktım. Allah yardım etti insanlar yardım etti ben okulumu bitirdim.  Böyle güzel bir okul sayesinde artık o çocuklar kapalı duvarların ardında kalmayacak. Düzce’deki bu güzellik Türkiye’deki tüm illere örnek olsun. İnşallah başka yerlerde de böyle Hidayet amcalar olacak.”

“BİR BİNAYA İHTİYAÇ VARDI”

İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit; “Güzel bir günde buraya geldik en çok övüneceğimiz şey belki geriye bırakacağımız eserlerimiz olacaktır. İşte böyle bir eserin temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. Düzce’de 4 aydır göreve başladığımız günden itibaren özellikle de çevre mahallelerimizin okullarından başlayarak yaptığım incelemelerde gördüğüm; fiziksel alt yapı anlamında çok zenginiz, çok güzel mimari özelliklere sahip okullarımız var. Yine çok büyük orandan okullarımızın bakım onarımları yapılmış durumda işte bu noktada hayırsever vatandaşlarımızın yaptığı destekler gücümüze güç katıyor. Prefabrik bir binada eğitime başlayan Özel Eğitim Uygulama ve İş Uygulama Merkez’imizin elzem olarak bir binaya ihtiyacı vardı. Valiliğimiz ve Beyaz Ay Derneği girişimiyle bu ihtiyacımız el veren kıymetli hayırseverimiz Hidayet Türkseven’e teşekkürlerimi sunuyorum.”

Protokol konuşmaları sonrası Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nin inşaat alanına Bakan ve protokol üyeleri tarafından ilk harç döküldü.