Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu Tasarısı İle İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Raporu görüşmeleri esnasında gündem dışı söz alan CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Düzce’deki prefabriklerin tahliye edilmesi ile ilgili konuştu.
Özkoç, 13 yıldır 25 metre kare alanda zor şartlarda yaşam mücadelesi veren 54 ailenin prefabriklerden zorla çıkarıldığını ifade ederek “Değerli arkadaşlarım, bakın, ceylan koltuklarında oturuyoruz, bakın, ne kadar geniş bir salondayız ama inanın, on saat burada oturamıyoruz, hemen kulise çıkıyoruz. Tam on üç yıldır prefabriklerde aileleriyle beraber yaşıyorlar, hastaları var, çocukları var okul birincisi, yoksullar, tek bir şey istiyorlar, barınma hakkını istiyorlar ama insan hakkı şöyle diyor… “On üç yıl geçti aradan, artık ne yapabiliriz? Bir çare bulsaydınız. Bu kadar fakir var, bu kadar fukara var, sizinle mi ilgileneceğiz.” diyorlar. Böyle demeyelim. Değerli Başkanım, dün Düzce’de elli dört aile prefabriklerinden çıkartıldılar, erkekler tutuklandı, kadınlar sokağa atıldılar. Hasta vardı, hastanın makinesi söküldü, atıldı. Çocuklar şok yaşıyorlar. Buna insan hakları olarak bakalım, buna parti açısından bakmayalım.”dedi.

“Yoksulluğun Mazereti Yok” diyen Özkoç, “Sizden rica ediyorum, bu insanlara hiçbir parti ayrımı yapmadan, sadece bugün konuştuğumuz insan hakları felsefesinden bakarak elinizi uzatın, devletin şefkatini hissetsinler, çocukların travmasını giderin, hastayı tekrar makinesine bağlayın ve onlara deyin ki: “Devlet hâlâ vardır, devlet fakirin de fukaranın da yoksulun da yanında olacaktır ve sizin de en az ev sahibi olanlar kadar yaşama hakkınız vardır.” Bunu derseniz hepinizi saygıyla selamlayacağım.”diye konuştu.

Haber; S. KAŞKIR