Düzce Kapalı Entegre Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Fabrikası inşaatında önemli aşama kaydedildi. Çöp fabrikası kapalı alanının çatı yapımı sona yaklaşırken çevre donatılarının da yapımına hız verildi.

Kum, çakıl, gübre

Yıllardır konuşulan fakat sürekli ötelenen çöp konusunu kalıcı bir biçimde çözmek için Türkiye’nin en modern katı atık tesisini Düzce’de kurmaya başladıklarını ifade eden Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Sıfır atık, doğaya saygı ve geri dönüşüm ilkeleri çerçevesinde; çöpten elektrik enerjisi, gübre ve yakıt üretilecek, 100 vatandaşımıza yeni istihdam alanı açılacak. Düzce kazanacak, çevre kazanacak, ülkemiz kazanacak.” dedi.

Çöpten enerji

Düzce Belediyesi ve DİKAB işbirliği ile işletilecek, yalnızca bölgenin değil Türkiye’nin en büyük çöp tesislerinden biri olmaya aday Düzce Katı Atık Entegre Çöp Ayrıştırma Tesisi yapım çalışmaları sürüyor. Fabrikanın kapalı alanının çatısı bitme noktasına gelirken çevre ayrıştırma tesisi alanlarında da çalışmalara hız verildi. Başkan Özlü’nün yıl sonunda hizmete başlayacağını açıkladığı tesisin girdisi çöp, çıktısı kum, çakıl, gübre ve enerji olacak.

100 kişi istihdam edilecek

Düzce Belediyesi, Düzce İli Katı Atık Birliği'ne bağlı diğer belediyeler ve İl Özel İdaresi ile birlikte Sıfır Atık yaklaşımına uygun olarak kurulacak Kapalı Entegre Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Fabrikasında çöpler kapalı alanda ayrıştırılarak işlenmesi planlanıyor. 50 Milyon liralık yatırım ile yaklaşık 100 kişinin istihdam edileceği bir fabrika olarak faaliyet gösterecek bu tesiste tüm atıklar, en son teknoloji ile işlenecek.

Hedef: Yıl sonunda tamamlamak

Sıfır atık mantığı ile çalışacak tesisin, inşaat çalışmalarının tamamlanması ile birlikte yıl sonunda faaliyetine başlaması planlanıyor.