Düzce Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen "Tarım Öğretiminin 174. Yılı" kutlama töreni Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Üniversite öğrencileri ve davetlilerin katıldığı organizasyonda konuşma yapan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Türkiye'nin belli sektörlerde gelişimini sağlama üzere yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek şunları söyledi: "Türkiye'nin sanayi gelirlerinin iki katına çıkarmak için bir çalışma yaptık.



Bu çalışma ile Türkiye'nin sanayi gelirlerinin yaklaşık 150 Milyar dolardır. Bunu nasıl ikiye katlarız yani Türkiye'nin yanına nasıl bir Türkiye daha koyarız amacıyla bu çalışmayı yaptık. Bu çalışmada beş odak sektörü çıktı. Yani Türkiye'nin odaklanması gerektiği her alanda iyi olamayacağı, belli alanlara odaklanması gerektiğinin sonucu çıktı. Bu odaklanacak olan sektörlere baktığımızda beş odak sektör; bunlardan birisi gıda ve içecekti. Tek tek saymak gerekirse hangi sektörler birincisi petrol, kimya ve ilaç sanayi. Türkiye'nin petrol, kimya ve ilaçta gerçekten çok açığı var. Yaklaşık 23 Milyar Dolarlık ithalatımız var. Özellikle ilaç sanayide biyoteknoloji üzerine de dünya yoğunlaşıyor ve önümüzdeki yıllarda ilaç sektörü kimyasal yapıdan daha çok bir ekolojiye dönüşecek ve Türkiye'nin biyoteknolojide iyi olması gerektiği sonucu çıktı. Bir diğeri elektronik sektörüydü. Elektronik yazılım ve iletken etkenler yarı iletken etkenler burada da Türkiye'nin büyük açığı var. Türkiye'nin bu sektöre odaklanması gerektiği sonucu ortaya çıktı."


"Türkiye teknoloji geliştirme üzerine çalışmalı"
Başkan Özlü Türkiye'nin güçlü sanayi yapısı olduğuna dikkat çekerek buna teknoloji geliştirmeyi de eklemesi gerektiğini vurgulayarak "3. sektör makine ve teçhizat. Türkiye'nin iletim ağırlıklı bir sanayi yapısı var Türkiye'nin daha çok tasarım yapması, mühendislik faaliyetlerine ağırlık vermesi, araştırma ve geliştirme yapması, Teknoloji üretmesi gerekiyor. Makine ve teçhizatta Türkiye ithalatçı kurumda yani Türkiye mesela biz Tekstil ürünleri ihracatı yapıyoruz ama tekstil makinelerini ithal ediyoruz. Dolayısıyla makine ve teçhizatta Türkiye'nin yoğunlaşması gereken odaklanması gereken sektör" dedi.

"Yerli otomobil ile önemli bir eşik atlayacağız"
Türkiye'nin teknoloji geliştirme hamlelerinde önemli çalışmalar yapıldığını aktaran Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü yerli otomobil tanıtımından söz ederek, "Biliyorsunuz yerli otomobil geçenlerde tanıtımı yapıldı.Türkiye'nin otomotiv sanayide çok ciddi bir potansiyeli var. Türkiye dünyanın en prestijli otomotiv firmalarına parça üreten bir ülke Türkiye'de ciddi bir otomobil iş pazarı var ama biz tabi bütün ilerimizde olduğu gibi otomotivde de küresel pazarı hedefleyeceğiz. Yani bir dünya markası oluşturacağız bütün dünyaya otomobil satmayı beklemesek az önce konuşmacılardan bir tanesi bahsetti sürdürülebilir olmaz sadece iç arter yetmez uluslar arası pazara odaklanmak gerekir. Biliyorsunuz son elli altmış yılda Türkiye otomotiv sektöründe ciddi bir gelişim oldu. Türkiye'nin çok değerli üretim mühendisleri var, Türkiye'nin çok tasarım mühendisleri var, Türkiye'nin yine çok kıymetli bir otomotiv yan sanayisi var. Bakın bizim firmalarımız Çinli firmalardan daha esnek diyelim yüz parça ihtiyacınız var sipariş veriyorsunuz bizim firmalarımız anında reaksiyon verip, acil gönderebiliyor. Çinli firmaların bu şekilde bir esnek, çabuk, hızla reaksiyon verme gücü ile onlar daha yüksek miktarlardaki siparişler için cevap verebiliyorlar.


Özetle bu dört sektörün dışında bir önemli sektör gıda ve içecek şimdi tarıma dayalı gıda sanayi içecek sanayidir. Dünya nüfusunun artışı ve insanların gelir seviyesinin yükselmesi sonucunda insanlar daha iyi beslenmek istiyor. Dolayısıyla gıda ve içecek sektörü akıllı tarım uygulamaları Türkiye'nin sıçrama yapmasına katkı sunacak olan beş odak sektörden bir tanesidir, tarım sektörüdür." ifadelerini kaydetti.