26.Dönem TBMM Milli Savunma Komisyonu; çalışma programı kapsamında yer alan savunma yönetimi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve savunma sanayii ve teknolojileri ile ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi almaya başladı. İlk brifing Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri tarafından verildi. Bu maksatla Milli Savunma Komisyonu Düzce Milletvekili Dr. Faruk ÖZLÜ başkanlığında toplandı. Toplantıya AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri katılırken HDP’li üyelerin katılmaması dikkat çekti.
KAPSAMLI BİR SUNUM YAPILDI
Toplantıda Milli Savunma Bakanlığı yetkililerince yürütülmekte olan bakanlık faaliyetleri ile ilgili kapsamlı bir sunum yapıldı. Türkiye’nin savunma yönetim yapısı, savunma harcamaları, bu harcamaların yıllara sari olarak değişimi, GSMH’ya oranı, yurt dışında görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri birlikleri ile ilgili detaylı bilgi verildi.
‘SURİYE VE IRAK’TAKİ ASKERİ VARLIĞIMIZ NEDİR?’
 Daha sonra, Milli Savunma Bakanlığı yetkililerince Komisyon üyelerinin soruları cevaplandırıldı. Komisyon üyeleri, özellikle savunma harcamaları, savunma sanayii, savunma sanayiinde yurt içi katkı oranı, Suriye ve Iraktaki Türk Silahlı Kuvvetleri faaliyetleri ile ilgili sorular sordu. Komisyon üyeleri, önümüzdeki günlerde Milli Savunma Bakanlığı’ndan sözkonusu bölgedeki Türk askeri varlığı ile ilgili detaylı bir sunum yapılmasını istediler.
ÖZLÜ: ‘SAVUNMAYA NATO VE DÜNYA ORTALAMASINDAN AZ HACIYORUZ
  TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Düzce Milletvekili Dr. Faruk ÖZLÜ, Türkiye’nin savunma harcamalarının sanıldığının aksine NATO ve Dünya ortalamalarının altında olduğunu, NATO’nun GSMH’nın yüzde 2’si gibi bir oranı öngördüğünü, Dünya ortalamasının da Dünya GSMH’nın yüzde 2.5 civarında olduğunu, Türkiye’nin savunma harcamalarının ise Gayri Safi Milli Hasıla’sının yüzde 1.7’si ile 1.9’u kadar olduğunu ifade etti.
BRİFİNGLER DEVAM EDECEK
   TBMM Milli Savunma Komisyonu Ocak ayının ilk haftasında Savunma Sanayii Müsteşarlığı ikinci haftasında da Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)’tan Türkiye’nin savunma teknolojilerinde geleceği konusunda brifingler alacak.

Haber;S:KAŞKIR