Öztürk, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Anadolu kısmında Düzce, Amasya ve İsmetpaşa Segmenti'nde sismik durgunluk yaşandığını, bu bölgede 2010 ile 2012 yılları arasında deprem olmasının muhtemel olduğunu açıkladı.
Gümüşhane üniversitesi mühendislik fakültesi jeofizik mühendisliği bölümü sismoloji anabilim dalı başkanı Yrd. Doç. Dr. Serkan Öztürk deprem konusunda açıklamalarda bulundu.
Ana şokların oluşumlarından önce deprem bölgesi civarında bir sismik durgunluk olduğunu belirten Öztürk, "Deprem öncesinde sismik durgunlukları gözlemleyebiliyoruz. Hemen sonrasında deprem meydana geliyor. Elazığ'da bunu gözlemledik. 2004'ün ikinci yarısından sonra başlayan durgunluk 2009'a kadar devam etti. Ortalama bu durgunluk süresini 5 yıl olarak düşündüğümüz zaman, muhtemel depremin 2009'un ikinci yarısı ya da 2010 yılının ilk yarısında olması muhtemeldi ve de oldu" dedi. Aynı yöntemi Kuzey Anadolu fay hattını içine alan bölgede uyguladıklarını dile getiren Öztürk, "Türkiye'nin doğusu için yaptığımız detaylı istatistiksel çalışmaları, Türkiye'nin tektonik aktivitesi en yüksek deprem kuşaklarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonu için de yaptık ve önemli bulgular elde ettik. Bunun için Kuzey Anadolu Fay Zonu'nu, Marmara, Anadolu ve Doğu kısımları olmak üzere üç farklı bölgeye ayırdık ve her bölgeyi kendi içinde ayrı olarak değerlendirdik. Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Marmara kısmı için yaptığımız hesaplamalarda, Karadeniz, Silivri ve Gölcük, Anadolu kısmında Düzce, Amasya ve İsmetpaşa Segmenti, Doğu kısmında ise Erzincan ve Bingöl olmak üzere sekiz önemli sismik durgunluk bölgesi gözledik. Bu bölgelerdeki sismik durgunluğun 2005 yılı içerisinde başladığını gördük. Daha önceki yapılan çalışmaları da dikkate aldığımızda 2010 ile 2012 yılları arasında saydığımız bölgelerde deprem olması muhtemel. Çünkü bu bölgelerde sismik durgunluk başlamıştır. Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Marmara ile Doğu kısmı için magnitüdü 5.5'ten büyük, Anadolu kısmı içinse 6'dan büyük bir depremin 2010-2012 yılları arasında gelme olasılığının oldukça yüksektir" diye konuştu.