3 sezondur 10 TL ve altında fiyatlar yüzünden sıkıntılı günler yaşayan fındık üreticiler, dört gözle devletten gelecek fiyat açıklamasını bekliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sezon da fındık alımı yapacak. Fındık piyasasını da kurumdan gelecek fiyat açıklaması şekillendirecek. Hal böyleyken hasadını yapıp, ürününü satışa hazırlayan üreticilerde bir yandan sabırsız bir yandan ise endişeli bir bekleyiş hakim… Hem emeklerinin hem de maliyetlerinin karşılığının en az 15 TL olduğunun altını çizen fındık yetiştiricileri, Kurban Bayramı’na kadar fiyat açıklaması yapılmasını istiyor.

Çiftçileri temsil eden en köklü sivil toplum kuruluşu olan Düzce Ziraat Odası’nın Başkanı Ramazan Öztürk, fındık konusunda haber merkezimize özel açıklamalarda bulundu.

“Mutlaka TMO, Düzce’de alım yapacak”
İlk olarak Ordu’daki sel felaketinde zarara uğrayan tüm çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileterek konuşmasına başlayan Öztürk, ardından TMO’nun fındık alımı konusunda şu bilgilendirmeleri yaptı:

“TMO’nun Düzce’de fındık alım çalışmaları hala devam ediyor. Geçen sene Reysaş’ın olduğu yer bu sene kirada olduğu için orada alım yapamayacaklar. Başka bir alan bulmaya çalışacaklar. Mutlaka TMO, Düzce’de alım yapacak. Çiftçilerimizin bunu bilmesi gerekiyor.”

“Düzce’de bu yılki rekolte 40 bin tonu kesinlikle geçmeyecek”
Fındık rekoltesine yönelik ise şöyle konuştu:

“Bu sene fındık rekoltemizin çok düşük olduğunun bilinmesi lazım. Ben kendim bile 2 tane bahçeme girmedim. Oda olarak arazi çalışmalarımızda birçok çiftçimizin de girmediğini gördük. Geçen sene 60 - 70 bin ton civarında Düzce’de fındık vardı. Bu sene 40 bin tonu kesinlikle geçmeyecek. Düzce’nin yüzde 10 üretimini yaptığı fındığın Türkiye genelinde ise 400 bin ton civarında olmasını beklemekteyiz. Bu da çiftçimizin fındığının para yapacağının, emanete vermezlerse kendi şartlarında saklarlarsa, satışta acele etmezlerse mutlaka ileride fındığının para yapacağının çiftçilerimize müjdesini verebilirim.”
 
“Şuanda tüccar 11 TL’den fındık alıyor”
“Fındık artık Türkiye’de tekelleşti.” diyen Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

“Tek bir firma tarafından bazı tüccarlara talimatla “Şu fiyattan yüksek almayacaksın” diye fındık alımı yapılıyor. Bu tekelleşmenin önüne geçmek için devletimizin müdahale alımlar yapması gerekiyor. Bu da TMO ve Fiskobirlik aracılığıyla yapılıyor. Şuanda tüccar 11 TL’den fındık alıyor.”

“Çiftçimizi memnun edecek bir fiyat kesinlikle 15 TL’nin altında olmamalıdır”
Fındık fiyatına yönelik beklentinin 15 TL olmasının yerinde olduğuna dikkat çeken Öztürk, şöyle devam etti:

“Biz odalar olarak yaptığımız çalışmada fındığın maliyeti 11.50 TL’dir. Üstüne basa basa söylüyorum. Fındığın maliyetinin 11.50 TL olan fiyat 11 TL’den nasıl satabiliriz? Buradan yetkililere sesleniyorum; çiftçimizi memnun edecek bir fiyat kesinlikle 15 TL’nin altında olmamalıdır. Bayramda kadar da bu fiyatın açıklanması beklenmektedir.”  

Haber: C. ÜSTÜNER