Türk Büro-Sen Düzce Şube Başkanı Temel Kırali, kamuda yeterince özürlü çalıştırılmadığını savunarak, devletin uymakta direndiği anayasa ve yasalara özel sektörün harfiyen uymasını beklemenin hayalcilik olacağını söyledi.

Kırali, “Her yıl 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü münasebetiyle özürlü kardeşlerimizin hatırlanması, çalışsın veya çalışmasın yaşamın her alanında var olduklarının ve de çözüm bekleyen sorunların olduğunun bilinmesi, yine de anlamlıdır. Asla unutulmamalıdır ki, her kişi potansiyel birer özürlüdür.Yasa gereği toplam personelin yüzde 3'ü oranında özürlü personel istihdam etme şartı olmasına rağmen, kamuda bu sayıya ulaşmak neredeyse hayaldir. Yaklaşık 2 milyon memurun çalıştığı kamuda yine yaklaşık 60 bin özürlü çalıştırılması gerekirken bu rakam ancak 9 binler seviyesindedir. Dolayısıyla devletin uymamakta direndiği anayasa ve yasalara özel sektörün harfiyen uymasını beklemek hayalcilik olur.” Dedi.

Halen kamuda çalışan özürlü vatandaşların acilen çözülmesi gereken başlıca sorunlarını,

-Belirli bir mesleği bulunan özürlülerin mesleği dışında çalıştırılmaması,

-Mesleği olmayan özürlüleri, özür durumuna göre yapabilecekleri hizmetlere ait kadrolarda çalıştırılması,

-Özür artırıcı ve ek özür getirici işlerde çalıştırılmaması,

-Yardımcı hizmetler sınıfında olup da lise ve üstü öğrenim görmüş özürlü personelin sınavsız genel idari hizmetler sınıfına geçirilmesi,

-Özürlü personelin görevde yükselmelerindeki engellerin kaldırılması,

-Çalışmalarını kolaylaştıracak araç ve gereçlerin sağlanması,

-Özürlü personele mesai saatleri dışında görev verilmemesi şeklinde sıralayan Kırali, acilen tedbirler alıp bu sorunların en kısa zamanda çözüme kavuşturulması gerektiğini bildirdi.