Bu sene 27 Mayıs Cumartesi günü başlayacak olan Ramazan ayı nedeniyle iftar buluşmaları için planlar yapılmaya başlandı. Kimi vatandaşlar evlerinde oruçlarını açmayı ve misafirlerini ağırlamayı planlarken, kimileri ise şimdiden lokanta ve restaurant araştırmalarına başladı. Her sene tartışma konusu olan iftar menülerinin pahalılığının yeniden gündeme gelmesi üzerine bu kez konuyu Düzce Lokantacılar Odası Başkanı Atilla Şişman ile ele aldık.

Düzce’de esnafımız yüzde 90 olarak her yönüyle hazır duruma geldi
Öncelikle oda olarak Ramazan ayı öncesi gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin bilgiler veren Şişman şöyle konuştu:
“Ramazan ayı öncesi oda olarak denetimler yaptık. Ramazan ayında tatlı tüketimindeki artışla birlikte Zabıta Müdürlüğü ekipleri ile işbirliği içerisinde tatlı imalatı yapılan işletmeleri ve lokantalarımızı denetledik. Düzce’de herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık. Denetimlerde en çok hijyen kurallarına uyulup uyulmadığına dikkat ediyoruz. Düzce’de esnafımız yüzde 90 olarak her yönüyle hazır duruma geldi.”

“Maliyetler göz önünde bulundurulduğunda ise bu fiyatlar normal”
Genel anlamda Ramazan ayı haricindeki fiyatlandırmaları kendilerinin yaptığını ifade eden Şişman, Ramazan ayında işletmelerin 30 TL ile 50 TL arasında değişen ramazan menüleri için değerlendirmede bulundu:

“Ramazan ayında her işletmenin farklı bir menüsü oluyor. Bugün kıymanın kilogramının 38 lira olduğu etin kilogramının 40 lira olduğu bonfile, biftek ve pirzola gibi kırmızı et ürünlerinin 50-60 lira olduğu mevcut durumda 30 ile 50 lira arasında değişiyor. Düzce halkımızın dikkat etmesi gereken tercih edecekleri işletmelerin kalitesi ve hijyenini göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Son 5 yılda Düzceliler ciddi oranda dışarıda iftar yapıyor. Maliyetler göz önünde bulundurulduğunda ise bu fiyatlar normal. Maliyetler gerçekten çok yüksek. Esnafın durumu da belli. Esnaf çok zor günler yaşıyor. İş yeri kiraları oldukça yüksek. Vatandaşlarımızın fiyatları bu şartları göz önünde bulundurursak hoşgörmeleri lazım.”

“Ramazan ayında mantar gibi bitiyor”
Fiyatların belirli kriterlere göre belirlendiğini kaydeden Şişman, Ramazan ayında merdiven altı üretim yapılarak satışa sunulan ürünlerle ilgili uyarılarda bulundu.

Şişman, “Bizim en büyük sıkıntı merdiven altı üretim yapılarak satışa sunulmasıdır. Esnaf olarak bütün yükümlülükleri yerine getiriyorsunuz. Bu tür merdiven altı üretim yapan yerler, Ramazan ayında mantar gibi bitiyor. Bir kilo baklava 35-40 lira arasında satışa sunulurken, köşe başında satış yapan yerler ise resmen halkın sağlığı ile oynuyorlar. Vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli olmasında fayda var.” dedi.