Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır ile 17 Aralık operasyonunun ekonomiye yansımalarını ve Düzce'deki sanayiye dönük çalışmaların son durumunu konuştuk. 17 Aralık'ta başlatılan 'yolsuzluk operasyonun' ardından liranın döviz karşısında değer kaybetmesi ticari hayatı da olumsuz etkilediğini söyleyen Çakır, operasyonların bir kırılma noktası olduğuna dikkat çekti.


DENGELER BOZULDU

Çakır, 17 Aralık Operasyonlarının siyasi ve ekonomik dengeleri bozduğunu savundu


“17 Aralık operasyonları Türkiye’de fevkalade güzel giden siyasi iktidarı ciddi anlamda bozmaya yönelik…“ diyerek sözlerine başlayan Çakır, “Cebimizdeki paranın yüzde 35’i gitti. Faiz katlandı. Özellikle dövizin yükselmesi ithalat noktasında sıkıntıya soktu. Yükselen faizin kimin işine yaradığı da sorgulamak lazım. İnşallah hala devam eden bu etki kalkar. Türkiye yabancı paranın sıcak olarak geldiği faize para hareketinin hedefi ve uğrak yeri. Bir şekilde bizim cebimizden çıkıyor, sermaye sahiplerinin cebine giriyor. Bu sermaye sahipleri de aşikar. Ekonomik istikrar= siyasi istikrar demek…Bu iki denge kurulmazsa sonuca gitmeniz mümkün değil. Bunları kimseye bozmaya hakkı yok. Ancak 17 Aralık bunu bozmuştur.” dedi.


PARALEL YAPI BU ÜLKEYE ZEHİR SAÇTI

17 Aralık’la tartışmaları da berberinde getiren “Paralel yapı” kavramını değerlendiren Çakır, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Paralel yapı benim ülkemde keşke olmasaydı… Ekonomik ve siyasi yapıya zararı olduğunu düşüyorum. İstifalar, karşı duruşlar oldu. Benim ülkemin istikrarı bozuyor, cebimden gidiyorsa, bu paranın adresi ülke düşmanlarını sevindiriyorsa faizi ve yükseltiyor ekonomin çarkına çomak sokuyorsa paralel yapılanma bu ülkeye zehir saçmıştır. Bu ülkeye en büyük sıkıntıyı getirmiştir.”


YATIRIMCIYI KESTİ

Çakır, operasyonların Düzce’ye gelen yabancı yatırımcının önünü kestiğini söyledi.


Çakır, “Bir laf vardır: “Sokaktaki beyaz köpeğin Denizli’deki pamuk tarlasına zararı olurmuş.” 17 Aralık yabancı yatırımcı noktasında fevkalade gelen vardı. 17 Aralık’la beraber bunun kesildiğini söyleyebiliriz. Düzce’deki kayıplarının en spesifik olanı.” diye konuştu.

MEVCUT OSB’LER YÜZDE 100'E ULAŞMADI

Çakır, mevcut OSB’lerin yüzde 100 doluluk oranına ulaşmadığını söylerken bu konuda OSB yönetimi ile bir çalışma halinde olduklarını belirtti. Düzce’ye yapılacak olan iki ihtisas OSB’si için de çalışmaların son noktaya geldiğini dile getiren Çakır, yatırımlar konusunda bu alanlarda daha seçici olacaklarını da sözlerine ekledi.


ÖDÜLLÜ PROJEDEN VAZGEÇİLDİ


Fiziki anlamda yetersiz kalan oda binasını mevcut yerinden kurtaracak olan yeni hizmet binası yapımı için çalışmaları olduklarını hatırlatan Çakır, daha önceden yapılan ödüllü projeden de vazgeçilebileceğini söyledi.

Çakır, “Bu konuda mecliste komisyon oluşturduk. Yeni binayı yaparken mevcut binayı satmadan kaynak bulma noktasında girişimlerimiz var. Geçmiş dönemlerde var olan projelerimiz var. Onları inceledik, o projeleri aynı şekilde uygulamaktan vazgeçip yeni proje oluşturulma noktasında yönelim olduğu kanaatindeyim. Tamamını çalışıp proje nasıl olacak, bu binayı elimizden çıkarmadan kira geliri ile destek alarak en az 25 bize hizmet edecek çalışmamız var. KOSGEB, ticaret il müdürlüğü, sanayi teknoloji il müdürlüğü, ticaret ve sanayi odası gibi birkaç kurumun birleştirerek tek binada birleştirme yönünde de fikrimiz var.” diye konuştu.

Çakır, TOBB’un Düzce’de Nusrettin mahallesinde yapacağı 24 derslikli okulla ilgili son aşamaya gelindiğini bilgisini verdi.
Gündemdeki konulara da değinen Çakır, 18 Temmuz spor salonun il seçim kuruluna tahsis edilmesinin doğru bulmadığını da sözlerine ekledi.

 

Haber;S.Kaşkır