26 Nisan’da yürürlüğe giren 2B yasası ile ilgili merak edilen soruları Düzce Defterdarı Sabahattin Parmakerli cevapladı. Parmakerli, kanunun sağladığı avantajları, başvuruların nereye yapılacağını, başvuru bedellerinin ne kadar olduğunu ve ödeme şartlarını anlattı.
Parmakerli , “ Satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70’i olarak belirlendi. Peşin veya taksitle ödeme seçeceği bulunuyor. Peşin ödemede ayrıca yüzde 20 indirim uygulanacak. Yarısının peşin ödenmesi halinde yüzde 10 indirim uygulanacak. Taksitli ödemelerde bedelin yüzde 10’u peşin, kalanı belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 3 yılda 6 eşit taksitle ödenecek. Bu sınırlar dışında ise en fazla 4 yılda 8 eşit taksitle faizsiz olarak ödenebilmesi imkanı getirildi. İndirimli taksitlendirme seçeneği getirildi. Buna göre satış bedelinin en az yarısının ödemek istenmesi halinde satış bedelinden yüzde 10 oranında indirim yapılarak yarısı peşin alınacak, kalan yarısı için ise taksitlendirmede ki süreler uygulanacak. En çok iki taksitin vadesinde ödenmemesi sözleşmenin feshine neden olmayacak.” Dedi.
Başvurular defterdarlıklara
Taşınmazların üzerindeki yapı ve tesislerden ayrıca bedel alınmayacağını belirten Parkamerli, satışı mümkün olmayan taşınmazlar yerine aynı değerde başka bir taşınmazın satılabileceğini ifade etti.
Parkamerli, “ Hak sahiplerinden ecrimisil alınmayacak ve son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil bedelleri satış bedelinden mahsup edilecek. Başvurular bizzat İllerde defterdarlıklara ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapılacak. Arsayı direk satın alma hakkında başvuru bedellerinde ise Belediye ve Mücavir alan sınırları içinde  2 bin TL ile sınırların dışında ise bin TL başvuru bedeli alınacak” dedi.