Hayvan pazarında fiyatların son gün düşeceği düşüncesiyle hareket eden vatandaşlar günün ilk saatlerinde hareketlilik oluştursa da kurbanlığını satmak isteyen besiciler durumdan mutsuz.  Kurban Bayramı arifesinde bayrama saatler kala kurbanlık ihtiyacını temin etmek isteyen vatandaşlar, düşük fiyatlı kurbanlık ararken besici ise zarar edecekleri gerekçesiyle fiyatları düşürmemekte ısrarlı.



Sahibi olmadığı için piyasa düzensiz
Hayvan Pazarı’na ilginin düşük olması ve satışların düzensiz olmasından yakınan besici Murat Sağlam Şöyle konuştu:
“Son güne kalan hayvanları et fiyatının üzerinde satmak isteyen vatandaşlarla et fiyatının altında kurban kesmek isteyen vatandaşlar arasında mücadele devam ediyor. Bu piyasanın düzenli olması çok zor çünkü sahibi olmayan bir piyasa. Tavukçuları görüyoruz hepsi organize. Bu hayvancılığın bir sahibi olmadığı için, birlik olunmadığı için tabi ki düzensiz bir piyasa var.”



Fiyat düşmedi, satış azaldı
Satışların geçen yıla oranla yarı yarıya düştüğünü kaydeden Sağlam, “Satışın azalması hayvan fiyatını aşağıya çekmedi. Bu işlerle ilgilenen devletimiz tahmin ediyorum hiç hayvan pazarlarına inmediler ki bilmiyorlar. Bu işleri organize edenlerin hayvan pazarına inmesi hayvancıdan bilgi alması gerekiyor.” dedi.



Üç hayvanı olan da bin hayvanı olan da kurbanlık diye saklıyor
Son olarak etin fiyatında sanal bir yükselme yaşandığını belirten Sağlam, yükselmenin sebebini şu ifadelerle aktardı:
“Et ithal edeceklerine kurbanlığa bir çözüm bulsunlar. Çünkü üç hayvanı olan bile kurbanlık diye stok yapıyor. Dolayısıyla piyasanın bu kadar düzensiz hale gelmesi bütün hayvanların kurbanlık olarak nitelendirilmesidir. Bu işi büyük yapan da kurbanlık diye saklıyor küçük yapan da kurbanlık diye saklıyor. Dolayısıyla etin fiyatı sanal bir yükselme yaşıyor. Sonra arife günü herkes birbirinin gözüne bakıyor.”

Pazarda insan yok



Bir önceki yıla göre bu yıl pazarda alıcının olmadığını kaydeden Besici Yakup Doğan ise şöyle konuştu:
“Bugün pazarda alışveriş çok az önceki bayramlara göre. 250 kiloluk ineğe 600 kilodan fazla canlı ağırlığı var 6 bin TL’den yukarı para veren yok. Önceki yıllara bakarak çok normal yani. Önceden güzel satılıyordu şimdi satılmıyor. Pazarda insan yok.”

Haber:Ö.YILMAZ