Halk pazarlarını disiplin altına almak için hazırlanan Hal Yasası Resmi Gazete’te yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun pazarlarda bağırarak satış yapmayı yasaklayarak, çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapanlara 50 lira ceza getirdi.
Semt pazarları, tüketici piyasasının büyüklüğü, ulaşım imkanları, semt pazarı sayısı ve trafiğe getireceği yükler göz önünde bulundurularak belediyelerce kurulacak. Semt pazarında bulunan toplam satış yeri sayısının en az yüzde 20’si, özel satış yeri olarak üreticilere ayrılacak. Toptancı halinde satılan mallardan yüzde 1, toptancı hali dışında satılan mallardan yüzde 2 hal rüsumu tahsil edilecek
Uzun süredir görüşülmeye ve tartışılmaya devam eden ve nihayet yürürlüğe giren yeni uygulama hakkında görüşlerini sorduğumuz pazarcı esnafı bu uygulamadan rahatsız. Ssabahtan akşama kadar pazarlarda müşteri bekilyoruz. Zaten iş yok elbette ilgi çekip satış yapmak için zaman zaman bağırıp çağırdığımız oluyor. Ama ceza verilecekse cezayı öder bağırmaya devam ederiz. Bağırmak bizim kültürümüzdür dediler. Alışveriş için pazara gelen vatandaşlarda pazarcı esnafını destekledi.