1 Ağustos tarihinde Petrol-İş Sendikasında yaşanan olaylar ve istifalarla ilgili sendikadan 4 gün sonra açıklama geldi.

1 Ağustos 2013 günü grev uygulamasının başlaması kararı alındıktan sonra sözleşmenin imzalanmasına kadarki sürecin anlatıldığı açıklamada "Grevden bir gün öncesinde hala devam eden görüşmeler tarafların anlaşma sağlayamaması üzerine saat 16.00 civarında bitirilmiş ve sendikamız ertesi gün grevi başlatmak üzere her türlü hazırlığını tamamlamış, şube başkan yardımcısı ve baştemsilcilerimiz üyelerimizi bilgilendirmek üzere işyerine gitmişlerdir. Ancak akşam 21.30 sularında işverenin sendikamıza yaptığı çağrıyla müzakereler yeniden başlamıştır. Müzakereler sendikamız adına genel başkanımız, genel sekreterimiz, şube başkanımız ve toplu iş sözleşmesi uzmanımız katılmıştır. Gece boyu süren müzakerelerde işveren yetkililerinin tekliflerini revize etmesi ve yükseltmesiyle gelinen noktada sendika talepleriyle aradaki farkın çok azalması sonucu anlaşma ortamı oluşmuştur." ifadelerine yer verildi.

 

1 AĞUSTOS'TA YAPILAN "SABAHIN 5'İNDE GİZLİ ANLAŞMA" BAŞLIKLI HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

 

1 TEMMUZ'DA YAPILAN "İŞÇİLER: EVET, YÖNETİM: HAYIR" BAŞLIKLI HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

 

Petrol-İş'in yetkili organlarının 1 Ağustos'ta Düzce'de yaşananları tüm boyutlarıyla değerlendirdiklerini ve olayların altında yatan nedenler olarak şu hususları tespit ettikleri belirtildi:

"Sözkonusu işletmede yaklaşık 4 yıl sürmüş olan zorlu ve karmaşık örgütlenme sürecinin yarattığı baskı ve yoğunlaşan beklentiler işçileri gergin bir psikoloji içine sokmuştur. Ağırlıkla sendikal deneyimi ve geçmişi az olan işçilerin çoğunlukta bulunduğu işletmede toplu sözleşmenin teknik detaylarının, hesaplama yöntemlerinin ve kademeli biçimde ifade edilen rakamların algılanmasında sorunlar yaşanmış, ortaya atılan spekülasyonlar veya bilinçli kışkırtmalarla birleşen eksik bilgiler imzalanan sözleşme metninin doğru anlaşılmasını engellemiştir. Uzun yıllardır Türkiye'nin başka yerlerinde olduğu gibi Düzce'de de yaşanan olumsuz deneyimlerin genel olarak sendikalara karşı yarattığı güvensizlik havası da dikkate alınması gereken bir etkendir. Hem örgütlenme hem de sözleşme sürecinde sendikaya karşı güvensizlik yayan, sözleşmeyle elde edilen kazanımları küçümseyerek, çarpıtarak bilgi kirliliği yaratan, sendikal değerlerden nasibini almamış bir kışkırtıcı kitlenin yaşananlarda başrolü oynadığı gözlenmiştir. Öte yandan başlaması öngörülen grevde grev kırıcılığa hazırlandığı duyumunu aldığımız bazı kişilerin olumsuz bir hava yaratmaya çalıştığı da bilinmektedir. Tüm bu etkenler de göz önünde bulundurularak daha güçlü bir iletişim ve bilgilendirme sürecinin geliştirilememiş olması da sendikamızın bir eksikliği olarak kaydedilmelidir. Petrol-İş'in her düzeydeki kurulları, uzmanları ve temsilcileriyle eksiklerimiz değerlendirilmiştir ve değerlendirmeye devam edilecektir."


Haber: S. KAŞKIR