TMMOB Peyzaj Mimarları Odası 11. Dönem Yönetim Kurulu üyeleri, Kent yöneticilerini bu uygulama ile halkın yaşam hakkını hiçe sayan ve sadece ranta yönelik uygulamalarda bulunduklarını öne sürdü. 

12.4.2015 TARİHİNDE MALİYEYE SATILACAK BAŞLIKLI HABERİ OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ RESME TIKLAYIN...



Yapılan yazılı açıklamada Kent içerisindeki yeşil alanların halkın özgürce kullanabileceği, halka ait alanlar olduğu hatırlatılarak “Aynı zamanda kent ve kentli sağlığı için kentin önemli nefes alanlarıdır. Kent içi yeşil alanlarımızın diğer bir önemli özelliği de Türkiye gibi bir deprem ülkesinde depremden kaçış, sığınak, barınma özelliği taşıyan alanlar olmalarıdır. 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999'da yaşanan depremlerde binlerce vatandaşımızı kaybetmenin acısını ve depremden sağ kurtulanların yaşam mücadelesini dün gibi hatırlamaktayız.” ifadeleri kullanıldı.

İKİNCİ BİR FELAKET SENARYOSUNU HAZIRLANIYOR!

Peyzaj Mimarları Odası, “Düzce halkı yaşamış olduğu deprem felaketinin etkilerini üzerinden henüz atamamışken, geçtiğimiz Haziran ayında Düzce'de kat sayısı 4'e çıkartılmıştır. Şimdi de kentin tam merkezinde bulunan ve Düzceliler tarafından 1999 yılında sığınma ve barınma alanları olarak kullanılmış bu iki parkta yapılan imar planı değişiklikleri, hem yeşil alanların park olarak kullanımını hem de Düzce gibi önemli bir deprem kentindeki sığınma ve barınma alanlarını yok etmektedir. Bu durum ikinci bir felaket senaryosunu da hazırlamaktadır.”denilerek Düzce'nin yöneticilerinin yaşanan depremden gerekli dersleri çıkartmadığını ön sürdü.

BORÇLAR YEŞİL ALANLARI SATARAK DEĞİL, MİLYONLUK MAKAM ARAÇLARINI SATARAK ÖDENİR

Açıklama şöyle devam etti: Ölüm çığlıklarının kulaklarımıza çalınmasına sebep olabilecek bu karanlık kararı verenler,  bu planlara imza atarak hem bilimi görmezden gelmiş hem de kent suçu işlemişlerdir. Kentin en önemli parklarından olan Avni Akyol ve Konak parklarını borçları nedeniyle kolayca gözden çıkartılabilecek alanlar olarak görmüşlerdir. Bu alanları borçları karşılığı, Maliye Bakanlığı’na devretmiş ve ticari alana dönüştürerek yapılaşmaya ve alışveriş merkezleri gibi rantsal kullanımlara açmıştır.  Borçlar,  açık ve yeşil alanları satarak değil milyonlarca lira eden makam araçlarını satarak çözülmelidir.

KENT SUÇU İŞLENDİ

Anlaşılan odur ki 1999 yılında yaşanmış olan ve Düzce'de ve diğer illerimizde çok büyük kayıplara neden olmuş depremlerden dersini alamayan Düzce yöneticileri sınıfta kalmıştır. İmar planında yapılan bu rantsal dönüşüm için imza atmış olan teknik elemanlar da Belediye Meclis üyeleri de, Belediye Başkanı da kent suçu işlemişlerdir. Yapılan bu işlem halkın yaşam hakkına saldırı niteliği taşımaktadır. Bu saldırı derhal durdurulmalıdır.

BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ!

Biz, bilimi ve bilgiyi toplumun çıkarları yönünden kullanması için mücadele eden TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak bu işin peşini bırakmayacağız. Gereken hukuki ve bilimsel mücadelemizi sürdürerek, Düzce’ye ve Düzcelilere destek vereceğiz. Düzce halkını ve tüm kamuoyunu Düzce'ye sahip çıkmaya çağırıyoruz !

Haber;S.KAŞKIR