Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB)’nin geleneksel hale getirdiği iftar programında Düzceli esnaf ve sanatkarlar bir araya geldi. Esnaf ve sanatkarların yanı sıra kurum ve daire amirleri ile AK Partili siyasilerin de hazır bulunduğu iftarda katılımcılar bir kır bahçesinde iftarlarını açtı.


İsrafa dikkat çekti
İftar programına, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı da katıldı. Balcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, sofraların, iftar sevinci ve sahur bereketiyle kurulduğunu anlatarak vatandaşların, ekmek ve pide israfına Ramazan’da diğer aylardan daha fazla duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Kendilerinin üretim aşamasındaki israfı önleme çalışmaları yaparken vatandaşların da sofralardaki israfı engellemesi gerektiğini vurgulayan Balcı, bakanlıklar, federasyon ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çalışması sonucunda 1 milyon 100 bin ekmek israfının önlendiğini aktardı.

Bu sayının da yeterli olmadığını dile getiren Balcı, "Ekmek ve pide israfı konusundaki düşüşü daha aşağılara çekmek zorundayız. Tüketici olan halkımız bu konuya dikkat etmelidir." diye konuştu.

“En makul fiyatı ortaya çıkardık”
Ramazan’da pide fiyatlarında değişiklik olmadığını, ülke genelinde pidenin kilogramının 6 lira 60 kuruştan satıldığını hatırlatan Balcı, şunları kaydetti: 

"Birçok il ve ilçelerde bu durum değişiklik gösterebiliyor. Bu Ramazan öncesinde açıkladığımız azami bir fiyattır. Bizim dışımızda yapılan açıklamanın bir geçerliliği olmadığını görüyoruz. Fırıncılarımızla görüşerek en makul fiyatı ortaya çıkardık. Bizim için fiyat her zaman üçüncü aşamadadır. Sağlıklı ve hijyenli bir ortamda üretimin olması gerekir. İkinci aşamada kaliteli üretimin olması gerekir, üçüncüsü ise fiyattır. Bu kriterden çıkmamamız gerekiyor. Bu kriterden çıkar ve birinci plana fiyatı alırsak, kaliteli ve hijyenli ortamdaki üretimi yok etmiş oluruz. Bu da bir anlam ifade etmez."

“Her gıda maddesinin fazlası zarar”
Ekmek tüketimine gereken özenin gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Balcı, “Ekmek temel gıda maddesidir ve B1, B3, B6 vitaminlerini içerir. Önemli bir besin kaynağıdır. Erkeklerin günlük 250-300 gram ekmek tüketmesi gerekirken bayanların en az 150-200 gram ekmek tüketmesi gerekir. Her gıda maddesinin fazlası zararlıdır. Kamuoyunda bunun aksi yapılan açıklamaların doğru olmadığını ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

“Kimse ‘zararlıdır’ kelimesini kullanamaz”
Beslenme uzmanlarının “Beyaz ekmek tüketmeyin” açıklamalarına da açıklık getiren Balcı, beyaz ekmeğin zararlı olmadığını söyledi.

Balcı, “Beyaz ekmekle, kepek oranı yüksek ekmek arasında iki çeşit fark var. Kepek oranı yüksek olan ekmek lifli olduğu için bağırsaklarımızı temizler ve kana daha geç karıştığı için tokluk hissi verir. Eğer biz diyet hastasıysak kepek oranı yüksek ekmeği tüketmemiz faydalıdır ama kesinlikle “Beyaz ekmek zararlıdır” kelimesini kimse kullanamaz.” ifadelerinde bulundu.

“Bu dümende hep birlikte olacağız”
İftarını açmasının ardından bir konuşma yapan DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, düzenledikleri iftar programına katılımlarından dolayı herkese teşekkür ederek şöyle konuştu:

“Türkiye’nin çok zor süreçten geçtiği bir dönemde bu birlik ve beraberliğe hepimizin ihtiyacı var ve katılan herkese teşekkür ediyorum. Bu birlik ve beraberlik sözde değil özde olması adına bu mücadelede bizim de tuzumuz olması adına bu dümende hep birlikte olacağız. Daha iki gün önce Şırnak’ta düşen helikopter kazası ve 13 şehit… Ülkemiz büyük bir sıkıntının içerisinde. Bu sıkıntıyı atlatacağız ama bu birlik ve beraberlikle.”