Erol Tayhan’la Manşet programının konuğu olan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu, Yargı Reformu'nda yer alan yeni çek yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Amaç kayıt dışıyı önlemek

Yeni çek yasası ile kayıt dışı ekonominin önüne geçmenin hedeflediğini kaydeden Semercioğlu, konuya şöyle açıklık getirdi: “Çekin güvenilir olması için 4 çeşit çek basılıyor. Hamiline düzenlenen tacir çekleri, hamiline düzenlenen tacir olmayan çekler, tacir olmayan kişi çekleri ve tacir çekleri. Bunların nasıl ve kimin tarafından alındığı, nereye ödendiği gelir idaresine bildirilecek. Kayıt dışıyla ilgili olan kısım bu. Eğer bu önlenirse ülkenin ekonomik durumunu da etkiler.” dedi.

Alacaklıların alacaklarını tahsil etmesinin güçleşeceği yönünde tepkiler olduğunu belirten Semercioğlu, “İnsanlara çek verip kandırmak çok kötü bir durum. Mahkemelerde dosyalar birikmiş. Alacaklı taraflar mağdur olacak deniliyor. Uygulamayı da görmek lazım.” diye konuştu.

“Bankaların ödemesi gereken miktar az”

Yeni yasadaki bankaların ödemekle yükümlü olduğu miktarı düşük bulan Semercioğlu, ”Bankaların ödemekle yükümlü olduğu miktar 655 TL’den 1000 TL olarak düşünülüyor. Bu miktar az. Bence bu konuda oynamak lazım” dedi.

“Piyasalar endişeli”

Programa telefon bağlantısıyla katılan Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Selim Yedikardeş, ekonomik bir konuya ekonomik ceza noktasında hükümetin kararlı olduğunu ancak uygulamanın bazı kısımlarının piyasalarda endişe yarattığını vurguladı.

Yedikardeş, “Altı doldurulmadan yapılan bu konu şuan piyasalarda bir endişeye yol açıyor. Şuanda sanayici, esnaf ve çek kullananlar olarak bu yasanın altını doldurulmasını istiyor. Öncelikle bankacılar taşın altına elini koyması lazım. 600 milyonla minimum teminatla belirtilen çeklerin vasfının 5 milyara kadar çıkartılması gerekiyor. Her önüne gelene eskiden çek veriliyordu bu azaltıldı. Çeklerde minimum limit bellidir ama maksimum limitlerde sınırlandırılarak banka teminatı altına alınmalıdır.” şeklinde konuştu.

“Highway’in zararı da olur yararı da”

Bolu Dağı Tüneli'nin açılmasının ardından Bolu Dağı kesimindeki büyük işletmelerin birleşerek bir şirket kurduğunu ve Elmalık mevkiinde Highway Outlet'in kurulduğunu belirten Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu, “Birleşerek büyük bir şirket kurulsaydı Ankara İstanbul’dan gelen büyük firmalar kendilerine yer bulamayacaktı. Highway’in zararı da olur yararı da. Ticareti öğretebilir. Bizim esnafımız ticareti bilmiyor. Birleşmesi büyük işler yapması, indirimler yapması gerekiyor. İşletmecilerin büyüklüğü değil, sunduğu hizmet önemli.” dedi.

“Küçük işletmecilerin yaşaması çok zor”

Tünelin açılmasıyla birlikte en zor günleri yaşayan küçük işletmeciler için de önerilerde bulunan Semercioğlu, esnafların birlik olması ve hizmet açısından kendilerini geliştirmeleri gerektiğini dile getirdi. Semercioğlu, ”Küçük işletmecilerin bundan sonra yaşaması çok zor. Bundan sonra birlikten güç doğar fikrine inanmamız lazım.” şeklinde konuştu.

 

Başbakan yasayı beklemeye aldı
 
Kamuoyunda yeni çek yasasına ilişkin endişelerin artması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi. Grup toplantısında çek yasa tasarısıyla ilgili de konuşan Erdoğan mağdurların da korunması gerektiğine işaret etti.
 
Karşılıksız çek talimatı: Mağdur korunsun
 
Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre, Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülmesi öngörülen Çek Yasası’nın üzerinde çalışılmasına karar verildi. Erdoğan MYK’da bazı üyelerin “Yasayla karşılıksız çek verenler hapisten kurtarılıyor. Karşı tarafın mağduriyeti ile ilgili de ciddi şikayetleri geliyor. Bu konu da göz önünde bulundurulmalı” sözlerini dikkate aldı. Başbakan mağdurların da korunması üzerinde bir çalışma yapılmasını istedi.
 
‘Yeniden çalışın’ talimatı
 

Erdoğan, Grup Başkanvekili Nurettin Canikli başkanlığında bir komisyon kurularak ‘Çalışma yapılması’ talimatı verdi. Komisyonun çalışması sonucu, tasarıda çek mağdurlarıyla ilgili de düzenleme yer alacak. Tasarı, karşılıksız çekte hapis cezasını kaldırarak, idari nitelikte yaptırımlar öngörülüyor. Tasarı ile çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına ilişkin kayıtların 10 yıl geçmesi halinde Merkez Bankası tarafından resen silinmesi

Haber; S. KAŞKIR