2005 yılında bakanlar Kurulu kararı ile Yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan edilen Efteni Gölü hala kurtarılmayı bekliyor.

 


Gölyaka sınırları içinde bulunan Efteni Gölü çevre düzenlemesi ve ıslah çalışmaları için projeler ve fizibilite çalışmaları geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Islah çalışmaları ve çevre düzenlemesi için DSİ'nin hala ihaleyi yapmaması ve 2013 yılında uygulamaya konulması, 2011 yılında hazırlanan eylem planının da hayata geçirilmemesi nedeniyle göl bekleme aşamasında.

Düzce’nin Kuş Cenneti olarak bilinen ve manzarası ile adeta insanları büyüleyen Efteni Gölü'nün çevre düzenlemesi çalışmaları bekleyedursun, vatandaşların duyarsızlığı dikkatlerden kaçmıyor.

Gölyaka'ya 2 km.mesafede bulunan Efteni Gölü, göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan önemli ve ender merkezlerden biri. 150 çeşit kuşa ev sahipliği yapan Efteni Gölü’nün muhteşem manzarası maalesef bilinçsiz kişiler tarafından katlediliyor. Bir türlü çözülemeyen çöp sorunu Göl ve çevresinde çirkin bir görüntüye neden oluyor. Çevreye duyarsız vatandaşların bilinçsizliği ile gölün içi ve iskele kenarlarında çöp görüntüleri Düzce'ye yakışmıyor. Göl üzerinde pet ve içki şişelerinden naylon poşetlere kadar her türlü çöpün bulunduğu gölde caydırıcı tedbirlerin alınması beklenirken,vatandaşların çevreye daha duyarlı olmaları isteniyor.

Haber: S. KAŞKIR