"Vizyon projesi" olarak lanse ettiği "Melen Su Park 1. Etap" için çalışmalara devam eden Düzce Belediyesi, bir yandan da ikinci kentsel dönüşüm projesi olan eski sanayi çarşısı olarak adlandırılan alandaki kentsel dönüşüm projesinde revizyona gidiyor. Kent açısından büyük önem taşıyan bu iki proje, gözlerin Düzce'deki şehirleşmeye çevrilmesine neden oldu. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in "Düzce'nin akciğeri olacak" dediği Melen Su Park Projesi ile şehrin adeta öksüz kalan kuzey kesiminin canlandırılması hedefleniyor. Ancak bu adım Düzce için çok geç kalınmış bir hamle olarak değerlendiriliyor.

"Arkasını dönmüş bir görüntü!"
Bundan 1.5 yıl önce Düzce'de sorgulamaya açılan şehir kimliği tartışmaları sırasında mikrofon uzattığımız o dönem Düzce Üniversitesi'nde görev yapan Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erincik Edgü, çok önemli noktalara temas etmişti. Düzce il merkezini “kimliksiz” olarak tanımlayan Edgü, Asar Deresi konusunda şu çarpıcı tespiti paylaşmıştı: "Şehrin göbeğinden geçen Asar Deresi, Düzce’ye kimlik katması gerekirken, “Arkasını dönmüş bir görüntü” çiziyor."

"Dere canlandırılarak kimlik kazandırabilirdi"
Asar Deresi kenarlarında yapılaşma yanlışlıklarına da dikkat çeken Edgü, bu haliyle sahipsiz bir görüntü çizdiğini dile getirerek, “Derenin canlandırılması Düzce’ye kimlik kazandırabilirdi.” demişti. Bu açıklamadan yola çıkarak, Düzce'deki şehirleşmenin plansız ve kötü olduğu bir kez daha doğrulandı.

Kıymeti yeni anlaşıldı
Bugün gelinen noktada büyük projelerden, sosyal donatılardan, kamu kurumlarından, alışveriş merkezlerinden mahrum kalan Asar Deresi'nin güney tarafı için belediye eliyle çalışmalar yürütülüyor. 200 dönümlük arazi üzerinde 1 buçuk milyar bütçeli Melen Su Park Projes, içerisinde eğlence, spor, ve alışverişe yönelik bir çok alanı barındırıyor. Bugüne kadar şehrin tüm canlılığını barındıran Asar Deresi'nin güney kısmında yatırımların ardı arkası kesilmezken, şimdi diğer tarafın önemi daha iyi anlaşılıyor.

2. dönüşümde mecburi revizyon!
Öte yandan Düzce'nin geleceği açısından büyük öneme sahip bir diğer proje de Düzce Belediyesi'nin ikinci kentsel dönüşümü olan Eski Sanayi Çarşısı... Yıllardır sanayi esnafının akıbetini merak ettiği alanla ilgili son dönemde açıklamalar peşi sıra geldi. Önce 1999’daki depremlerin ardından esnafın tekrar kepenk açtığı sanayi alanını ‘Riskli alan’ ilan ederek dönüşüme almak isteyen Düzce Belediyesi’nin yaptırdığı inceleme tehlikeli gerçeği gözler önüne serdi. Şehrin göbeğinde bulunan Eski Sanayi Çarşısı’ndaki çürük binalarda 17 yıldır hizmet verilmesine göz yumulduğu ortaya çıktı. Bu açıklama bizzat Başkan Keleş tarafından yapıldı. "Bütün binalardan alınan beton örneklerinde deprem olması halinde risk oluşturacağı ispatlanmış oldu." diyen Keleş'in projeye stadyum, kapalı spor salonu, gençlik merkezini de dahil etme girişimleri için ise sonuçsuz kaldı. Düzce Belediyesi tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Uzunmustafa ve Kültür mahallelerinin D-100 Karayolu'nun güney kısmında bulunan, 'eski sanayi çarşısı' olarak adlandırılan 21.640 hektarlık alanda kentsel dönüşüm projesinde yenileme yapıldığı kaydedildi. Açıklama şöyle devam etti: "Söz konusu alan, eski binaların yoğunluğu, kent merkezine yakın olması, 'sanayi' kullanımına elverişsizliği, bölgenin kent bütünlüğü içinde değerlendirilmesi amacıyla kentsel dönüşüme alınmıştı. Fizibilite raporlarının tamamlanmasından sonra proje hazırlandı. Ancak proje kapsamında spor alanlarının bulunması nedeniyle Gençlik ve Spor Bakanlığı ile görüşmelerde olumlu sonuç alınamadı. Bunun üzerine proje kapsamında spor alanlarına yönelik kısıtlamalara gidildi."

800'e yakın konut, 5 yıldızlı otel, AVM'ler
Başkan Mehmet Keleş yenilenen proje hakkında şu görüşlere yer verdi: "Hazırlanan ilk fizibilite raporlarında bölgede 800'e yakın konut yapılması, 5 yıldızlı otel, AVM'ler, donatı alanları ile yeşil alanların bulunması hedeflendi. Bunun yanı sıra spor etkinlik alanları da bulunuyor. Ne var ki söz konusu alanda arsa payı çok yüksek. Bu nedenle Bakanlıkla görüşmelerden olumlu sonuç alınamadı. Dolayısıyla projede revizyon yapılıyor’ dedi. Başkan Mehmet Keleş, projenin yeni haliyle Bakanlar Kurulu’na sunulacağını belirtti.