17 Ağustos 1999 yılında yaşanan deprem felaketinin 12. Yıl dönümde Öncü TV ekranlarında Deprem Özel programı gerçekleştirildi. Özlem Yavuz’un hazırlayıp sunduğu programın konukları Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenolcan, Doğan Haber Ajansı Düzce Temsilcisi Hasan Kaya ve usta gazeteci Mehmet İbrahimoğlu oldu. 12 yılda neler yaşandığı ve Düzce’de depremin ardından geçen 12 yıl içerisindeki süreçte ne gibi değişimler olduğu konuşuldu. Programda konuşan Mehmet İbrahimoğlu hala depremin izlerinin silinmediğini deprem döneminde bir sürü deprem uzmanın türediğini ifade etti.

Düzce’de hala var olan hasarlı binalara değinen Hasan Kaya, “Düzce’de 12 yıl geçmesine rağmen ayakta duran mezarlıklar var.” ifadelerini kullandı.

Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenolcan ise 12 yılın ardından Düzce’de hala prefabrik yapıların var olduğunu ve buna artık bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

Daha sonra programa telefonla konuk olan Düzce Valisi Vasip Şahin stüdyodaki konukların sorularını yanıtladı.

DHA Düzce Temsilcisi Hasan Kaya Deprem döneminde Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün olduğunu ve bunun daha sonra Afet Acil Durum Başkanlığı olduğunu ifade etti. Kaya, Düzce’de mevcut hasarlı binalar için halen bir çalışma yapılmadığını ve bununla ilgili Afet Acil Durum Başkanlığı İl Müdürlüğü ya da Düzce Valiliği’nin bir çalışması olup olmadığını sordu. Kaya’nın bu sorusuna Vali Şahin, bu konuda güzel bir tesadüf yaşadığını ve geçtiğimiz günlerde Afet Acil Durum Başkanvekilinin kendisinin misafiri olduğunu belirtti.

“Burada ağır ve orta hasarlı binalar ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığı konusunda sıkıntıları konuştuk. Bu konuda onlar da yeni bir mevzuat yapıyorlarmış. Bu konunun çözülecek şekilde notlarını aldılar. Önümüzdeki dönemde yasal mevzuatla ilgili rahatlama olacak ve sorun daha rahat çözülecek. Tabi bu arada yasal mevzuatla ilgili biz de çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

Daha sonra Depremzedeler Derneği Ayşegül Şenolcan’ın prefabrikte kalanlara ev yapılması sorusunu da yanıtlayan Vali Vasip Şahin, Düzce’de yapımı devam eden sosyal konut projelerine prefabriklerden yeterli başvurunun olmadığını ve artık bu yıl prefabrik sorununu ortadan kaldıracaklarını ifade etti.

“Orada 450 konut var. 320’si 2+1 diğer geriye kalanı ise 1+1 şeklinde yapılıyor. Buradaki konutların hepsine oradaki insanların mali durumlarına göre müracaat etme hakkı vardı. Prefabrikteki vatandaşlarımıza öncelik tanımamıza rağmen beklenilen kadar müracaat olmadı. Belki maddi imkansızlık belki başka bir neden. Onları da mağdur etmememiz lazım. 12 yıl geçti. Artık prefabrik hayatını sona erdirmemiz lazım. Bunlara başka bir çözüm bulmak için çabalıyoruz. Ama onların da çabalaması lazım.

Haber; R. BAL