Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada prim alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında 28 Temmuz itibariyle 1 milyon 168 bin 341 işveren ve sigortalının prim borcunun yeniden yapılandırıldığını, yapılandırılan tutarın 18,4 milyar YTL'yi bulduğunu bildirdi.

Bakanlık açıklamada çeşitli kesimlerden yeniden yapılandırma için tanınan sürenin yeterli olmadığı, özellikle hasat mevsimi dikkate alınarak sürenin biraz daha uzatılması konusunda talepler geldiğini söyledi. Yeniden yapılandırma kapsamındaki borcun 26,2 milyar YTL olduğunu, bunun 18,4 milyar YTL'lik kısmının yapılandırıldığı anımsatılan açıklamada, 8 milyar YTL'lik bir alacağın da yapılandırılmadığını ifade edildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada yeniden yapılandırmaya ilişkin başvuru süresinin uzatılması konusunda şu ifadelere yer verdi:

''Yeni bir 20 günlük süreyle, yani 20 gün müracaat, 20 gün ödeme kapsamında peşin ödeme cihetinde bir öneriyle siyasi partileri ziyaretim olacak. Parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerle bir araya gelip, bu konuda bir uzlaşma olursa, ağırlıklı tarım kesimindeki vatandaşlarımızın beklediği 20 gün ilave süre ancak yasal düzenlemeyle gerçekleşebilir. Birinci düzenlemede ne bakanlık ne de Bakanlar Kurulu'na bir yetki almadığımız için böyle bir imkan ancak yasal düzenlemeyle söz konusu olabilir. Siyasi partilerle görüşüp bu konuda seri olarak yasal düzenlemeyi gerçekleştirme imkanımız olacak. Bunun şartlarının peşin ödeme şeklinde ve terkinin yüzde 80 oranında gerçekleşmesi biçiminde olması yönünde bir düşüncemiz var.''

Bakanlık, borçları yeniden yapılandırılanların başvuru tarihinden itibaren peşin ödemelerini 1 ay içerisinde, taksitli ödemelerde ise ilk taksitin 1 ay içerisinde ödenmesinin yapılandırmanın devamı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Bakanlık son olarak, yapılandırmanın devamı için ödemelerin belirtilen süreler içerisinde yapılması uyarısında bulundu.