Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, Fatih Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu Habertürk TV'de yayınlanan Teke Tek programında bilimde, "Doğal Afetler ve Van'daki Çığ Olayı"nı anlattı.



“Çığ yüzde 28 ve yüzde 50 eğimli arazilerde meydana gelebilir”

Doğal afetlerin ve çığ oluşumunun tanımı ile başladığı sunumunda Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, çığın yüzde 28 ve yüzde 50 eğimli arazilerde meydana gelebileceğini ifade etti. Yaptığı çalışmalar ve karşılaştığı çığ olayları hakkında da bilgiler paylaşan Aydın, Van’da meydana gelen çığların yüzde 36 ve yüzde 37 eğim alanlarında oluştuğunu söyledi.

“En tehlikeli çığ: Tabaka çığ”
Çok yönlü çığ türü olduğunu, ancak bunların içerisinde “Tabaka Çığı” ve “Gevşek Kar Çığı” türlerinin en sıklıkla karşılaşılan çığlardan olduğunu izleyicilerle paylaşan Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, en tehlikeli çığın tabaka çığ olduğunu ve Van’da meydana gelen çığın Toz Kar Çığ artı Tabaka Çığ şeklinde ikisinin birlikte meydana geldiğini dile getirdi.



“Çığlardan korunma yöntemleri”

Çığlardan korunma yöntemlerinden de bahseden Öğretim Üyesi Aydın, çığ haritalamalarının yapılarak; kara yollarının, demir yollarının ve enerji hatlarının bu haritalamalara göre oluşturulması gerektiğini ya da çığdan korunma yöntemlerinin alınarak bu çalışmaların yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Çığların önlenmesi için neler yapılmalı?
Çığların önlenebileceğini söyleyen Prof. Dr. Abdurrahim Aydın, çığ oluşumunun; başlama bölgesi, akma hattı ve birikme bölgesi olarak üç bölgeden oluştuğunu ifade etti. Çığların önlenmesi için başlama bölgesinde tripot destekli ağaçlandırma çalışmaları gibi bazı çalışmaların yapılabileceğinin, akma hattında ise, enerji kırıcı yapılar yapılabileceğinin ya da saptırma duvarları oluşturulabileceğinin, biriktirme bölgesinde ise depolama alanları açılabileceğinin altını çizdi.

Türkiye’de ve dünyada yapılan çığ önleme çalışmaları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Abdurrahim Aydın’a program sunucusu Gazeteci Yazar Fatih Altaylı yaptığı çalışmalar ve paylaştığı bilgiler için teşekkür etti.