Türk Kızılay'ı Düzce Şubesince kurulan kan toplama çadırlarına vatandaşların yoğun ilgisi devam ediyor. Daha önce Avni Akyol Parkı önünde kurulan kan toplama çadırı, Cedidiye Cami önünde kan toplamaya başladı.

Türk Kızılayı kan toplama çadırında görevli Dr. Zehra Aslıhan Çetin, yaptığı açıklamada, Cedidiye Cami önünde kan toplama çadırı açtıklarını ifade ederek, Ramazan ayı boyunca şimdiye kadar 244 ünite kan topladıklarını, toplamaya devam edeceklerini belirtti.

Kan toplama çadırlarına gösterilen ilgiden memnun olduklarını fakat bunun yeterli olmadığını ifade eden Çetin, vatandaşların kan vermekten çekindiğini öne sürdü.

Vatandaşların kan vermemesinin altında çok sayıda neden bulunduğunu bildiren Çetin, şöyle konuştu:

''Birincisi, Ramazan Ayı nedeniyle olabilir diye düşünüyorum. İftardan sonra süre de kısıtlı olduğu için günlük 10-15 kişiden kan alabiliyoruz. İkincisi, daha önce yaşanan olaylardan etkilenmiş olabilirler. 5-10 yıl önce vatandaşımız hastaneye gidiyor, kan bulamıyor, geri dönüyor, daha sonra tepkisini kan vermeyerek gösteriyor. Vatandaşlarımız, yaptıkları bağışların yurt dışına çıktığını da söylüyorlar. Öyle bir şey kesinlikle yok. Biz kendi vatandaşımızın kendi kanını karşılayamıyoruz şu an. Yani bu kanların yurt dışına gidip kullanılması mümkün değil. Bir diğer etken de korkmaları. Vatandaşımız kan vermekten korkuyor. Vatandaşlarımız, kan bağışı hakkında çok fazla bilgisi olmadığı için doğal olarak korkuyor.''

Vatandaşlara ''Kan bağışı yapın'' çağrısında bulunan Çetin, kan bağışıyla hem insanın hücresinin yenilendiğini hem de manevi olarak rahatladığını sözlerine ekledi.

Haber; C. ÜSTÜNER