Tüketimin en canlı olduğu, alışverişlerin hızlandığı ramazan ayında fiyatlara zamlar bekleniyor. Ramazana 15 gün kala özellikle et, süt, meyve, sebze, sıvı yağ ve salçada fiyatlar hızlı bir tırmanışa geçti. Özellikle et fiyatının geçen yıl olduğu gibi yüksek seyretmesi bekleniyor.

Yerli besiciye verilen teşvikin kesilmesi ve ithal ette gümrük vergisi oranının yükseltilmesi kırmızı et fiyatlarını yeniden yükseltti. Son bir ayda yüzde 20 artan et fiyatlarının böyle giderse ramazan ayına kadar daha da tırmanması bekleniyor.

Şuan piyasanın yaz aylarının gelmesi ve şap hastalığı nedeniyle durgun olduğunu söyleyen Kasap Dükkanı Sahibi Sedat Şengül’de fiyatların ramazana kadar daha da artacağı görüşünde.

“Yaz sıcaklarının gelmesi ve şap hastalığı fiyatları genel olarak şuan düşürmüş durumda. Ancak ramazanda fiyatların illaki bir miktar yukarıya çıkması bekleniyor. Fiyatın 14- 15 TL civarında olmasını bekliyoruz. Ramazanın ilk haftasında tüketim artacağından fiyatlarında artmasını bekliyoruz.”

Etten cebi yanan tüketici sebzeye yönelmek istese, orada da durum pek farklı değil. Çünkü 1 kilogram fasulye 5 TL’ye, bamya 7 TL’ye, kabak 3 TL’ye yükseldi. Meyvenin fiyat rekortmeni ise erik ve kiraz.

Sıvı yağ ve salçada geçen yıla oranla yüzde 60’ı bulan rekor fiyat artışları var. 

Haber; S. KAŞKIR