Düzce Belediyeler Birliği 2009 idare faaliyet raporu açıklandı. Raporda idarenin amaç ve hedefleri açıklanırken, temel politikalar ve öncelikler, kurumsal kabiliyet ve kapasitenin değerlendirilmesi, öneri tedbirler bölümünde belediyeler birliğinin yapmak istediği, fakat bazı nedenlerden dolayı yapamadığı çeşitli çalışmalar bulunuyor.
Belediyeler birliğinin amaç ve hedefleri şöyle açıklandı: Birliğin hizmet kalitesini arttırmak için üye belediyeler arası iletişim sürecini hızlandırmak, dayanışma ve işbirliğini arttırmak amacıyla toplantı, eğitim ve seminerler düzenlemek, Yeterli hizmeti sunmak için üye belediyeler ile periyodik olarak yapılan toplantı sonuçlarının değerlendirilerek eksiklerin en kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olmak, Üyelerden gelen sorunların, her türlü talep ve yardımların en kısa sürede sonuçlanmasını sağlamak, resmi kurum ve sivil toplum örgütleri ile işbirliği çalışmalarını devam ettirerek çalışma alanları genişletmek, birliğin içerde ve dışarıda sistemli bir şekilde çalışmasını sağlamak, Yapılan çalışmalara ilşkin brifing raporlarını yetkili organlara iletmek, Düzce ili belediyeler birliğinin amaç ve hedefleri arasında yer alıyor.
Düzce Belediyesinin değerlendirilmesi kapsamında ise üye belediyelerin hizmet beklentilerinin yüksekliği ve çokluğu karşısında kıt kaynaklar sorun yarattığı faaliyet raporunda ön plana çıkıyor. Yapılan işler, alınacak önlemlerle hızlı kaliteli savunulabilir ve takip edilebilir hale getirilecek. Düzce ili belediyeler Birliğinin öneri ve taleplerinde ise çeşitli öneriler bulunuyor. Öneriler ise şu şekilde: Her zaman olduğu gibi kaynak tasarrufu sağlamak için gerekli çalışmalar yapılacak. Üye belediyeler arası eşgüdüm sağlanarak araç gereç yönünden zayıf olan belediyeler desteklenecek, verimli çalışmayı teşvik edici ortam oluşturulacak. Birliği teknolojik donanım açığı giderilecek. Web tabanlı yazılımlara geçilip, e-birlik çalışmaları geliştirilip etkinleştirilecek. Eğitim, sağlık, spor ve sosyal altyapıya yönelik çalışmalara daha da ağırlık verilerek devam edilecek. Kamu Kurumu ve kuruluşlara, sivil toplum örgütleriyle olan ilişkiler geliştirilerek genişletilecek. Düzce ili belediyeler birliği ve hizmetlerinin tanıtımına yönetlik faaliyetler bu dönemde daha falza ağırlık verilecek. Düzce ili belediyeler birliği tarafından çeşitli çalışmalar yapılacak ve öneri ile tedbirler alınacak.