Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, araştırma ve geliştirme alanında verilen hizmetleri güçlendirmek için 'Teknolojiye yatırım, geleceğe yatırım" sloganıyla Ar-Ge Reform Paketi hazırladı. Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu. Düzce Teknopark gibi araştırma-geliştirme için kurulan ve üniversite-sanayi işbirliğinin iyi bir örneği olan oluşumları desteklemeyi hedefleyen tasarı, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Üniversite-sanayi işbirliği geliştirilecek

Tasarı, yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesini sağlama ve destekleme, Ar-Ge insan kaynağı kapasitesini arttırma, bilgiyi ticarileştirme, teknoloji ve yenilikçi şirketlerin ortaya çıkmasını ve gelişimini destekleme, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirme ve kurumsallaştırmayı kapsıyor.

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'na giren ihtisas teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan girişimcilerin Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamındaki teslim ve hizmetleri KDV'den istisna tutuluyor. Bölge alanının Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alması durumunda, uygulama projelerinin onaylanması ile ruhsat ve izinlerin verilmesi işlemleri, Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'na göre yapılacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, gerekli görmesi halinde Teknoloji Geliştirme Bölgelerindeki kira üst limitlerini belirlemeye yetkili olacak.

Hedefi 12'den vuran eylemler yer alıyor

Geçtiğimiz günlerde Ar-Ge Reform Paketi'nin tanıtım toplantısında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Ar-Ge Reform Paketi'nde, daha yüksek katma değerli üretim yapısına geçişi sağlamak adına hedefi 12'den vuran eylemler yer alıyor." dedi.

Işık, reform paketiyle, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirme yönünde çok kapsamlı eylemleri hayata geçireceklerini kaydetti. Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin kamu, üniversiteler, reel sektör firmaları, teknoloji geliştirme bölgeleri, Ar-Ge merkezleri ve araştırma altyapılarının bulunduğu çok geniş bir alanı kapsadığının altını çizen Işık, "En önemlisi, bu ekosistemde, öğrenci, akademisyen, çalışan veya girişimci olarak insan bulunuyor. Dolayısıyla Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirmek demek, bütün bu halkaların her birini güçlendirmek anlamına geliyor. Bu reform paketinde bunu yapmaya çalıştık. Nicelik olarak sürekli artan Ar-Ge harcamalarını, nitelik olarak da ileriye taşımanın yollarını, formüllerini aradık. Ülkemizde yapılan üretimin niteliğini, katma değerini, teknoloji seviyesini nasıl arttırabileceğimizi detaylı bir şekilde çalıştık." ifadelerini kullandı.


Haber;C.ÜSTÜNER