Bakanlar Kurulu’nda kararlaştırılan konulara ilişkin 675 ve 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ler Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni OHAL kararnamesine rektörlerin cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesine ilişkin düzenleme de eklendi. Böylelikle 1992 tarihinden beri üniversitelerde yapılan ve öğretim üyelerinin oy kullandığı rektör adayı belirleme seçimleri sona ermiş oldu. Artık rektör adayları öğretim üyelerinin oylarıyla değil YÖK tarafından önerilecek. Cumhurbaşkanı, devlet üniversitesinin rektörünü, YÖK’ün belirleyeceği üç aday arasından seçecek.

Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve YÖK tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılacak.

Rektörler, Cumhurbaşkanı’nca profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından atanacak. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecek.

En fazla iki dönem görev yapabilecek olan rektörlerin görev süresi 4 yıl olacak. Vakıflarca kurulan üniversitelerde ise rektör, mütevelli heyetinin YÖK’e teklifi ve YÖK’ün olumlu görüşü üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

ESKİYE DÖNÜŞ...

Bu yeni uygulama ile 1981 yılına da dönüş yapılmış oldu. O yıl çıkarılan yasayla rektörlerin Cumhurbaşkanınca atanması uygulaması getirilmiş, 1992 yılında ise üniversitelerde seçime gidilmesi ve sonrasında Cumhurbaşkanınca atanması yönünde düzenleme yapılmıştı.

10 BİN 131 PERSONEL GÖREVİNDE ÇIKARILDI

Öte yandan yayımlanan yeni kararnameyle, “terör örgütlerine veya MGK’ca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen” 10 bin 131 personel kamu görevinden çıkarıldı. Bu isimler bir daha kamuda istihdam edilemeyecek ve ne doğrudan ne de dolaylı görevlendirilemeyecek. Bu kişiler ayrıca büyükelçi, vali gibi unvanları kullanamayacak, bu unvanların imkan tanıdığı haklardan yararlanamayacak.

GAZİ UNVANI ALACAKLAR

Ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle malul olan kamu görevlileri ile sivillerle, bu eylemlerin devamı niteliğindeki eylemlerin ortaya çıkartılmasını sağlayanlar, yaralanma derecesine bakılmadan gazilik unvanı kazanacak.