Düzce Üniversitesi'nin Kantin, Kafeterya, Market ve Restoran İhalesi yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. İşçi Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez'in 2013 yılında 1 milyon 62 bin liraya kiralanan yerin, bu yıl 350 bin liraya verildiğini açıklaması aradaki 800 bin TL gibi büyük bir farkın irdelenmesine kapı araladı. Bir kamu kurumu olan Düzce Üniversitesi'nde bir yıl arayla yapılan kantin ihalesindeki uçuk fark için uzmanlardan görüş aldık.


Aynı muhammen bedel olmamalıydı


Uzmanlar, bir önceki muhammen bedel ile bu yılki muhammen bedelin aynı olmaması gerektiği konusunda birleşirken yöntem olarak ise farklı iki görüş ortaya koyuldu. 2013 yılında 350 bin TL muhammen bedelle açılan ihale, 1 milyon TL gibi bir rakama ulaşırken bir yıl sonra yine aynı muhammen bedelin verilmesinin yanlış olduğu vurgulandı. 1 yıl önce muhammen bedelin 3'e katlanmış olmasından yola çıkan bazı uzmanlar, bu doğrultuda piyasa araştırması yapılması gerektiği görüşünü savundu. Üniversitenin kanun gereği piyasadan veri toplanması ve bunun sonucu alınan piyasa ortalamasıyla ihalenin açılış bedelini belirlemesi gerekiyordu. Bir başka görüşe göre ise yıllık kira artışında Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) baz alınmalıydı. Son ihale bedeline bir önceki yılın aynı ayındaki ÜFE'ye göre yüzde değişim yapılmalıydı. Bir yıl önce muhammen bedelin çok üzerinde kiraya verilen bir yer için bu yıl aynı açılış bedelinin benimsenmemesi gerektiği vurgulanırken muhatap Düzce Üniversitesi Rektörlüğü'nden konuya ilişkin yazılı bir açıklama ile yapıldı.


Yapılan açıklamada üniversite hastanesi kantinin 2008 yılında Düzce Defterdarlığı, 2009-2013 yılları arasında Üniversite Hastanesi Başhekimliği tarafından, 2013 yılı temmuz ayından itibaren de Üniversite Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından ihale edildiği bildirildi.


Tarafsızlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri benimsendi


2013 yılı temmuz ayında 1 yıllığına 11 isteklinin katıldığı Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi kantini ihalesinin 36 tur arttırma sonucunda en yüksek teklif veren istekliğe verildiği hatırlatıldı. 2013 yılı ihale süresinin sonra ermesi sonucunda 2014 yılı ağustos ayında yeniden bir yıl süre ile ihale edildiği ve ihalenin yine Türkiye’deki tüm katılımcılara açık olarak ilan edildiği duyuruldu. Düzce Üniversitesi Rektörlüğü’nün 11 Ağustos 2014 tarihinde yapılan ihaleye savunması ise şu şekilde oldu: “4 isteklinin katılmış olduğu ihale, yürürlükteki ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak şeffaf bir şekilde internet üzerinden yayın yapılarak gerçekleştirilmiştir. İhale 9 tur arttırma sonucunda en yüksek teklifi veren istekliye ihale edilmiştir. Üniversitemizin tüm ihalelerinde olduğu gibi bu ihalede de “tarafsızlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik” ilkeleri doğrultusunda rekabetçi bir anlayış çerçevesinde yürürlükteki ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilmiştir.”

 

Haber: C.ÜSTÜNER