S Plaka Yönetmeliği nedir?

Düzce Belediyesi sınırları içinde belirlenen güzergahlarda öğrenci ve personel taşımacılığı yapan kişi ya da kuruluşların haklarını korumak, korsan taşımacılığı önlemek, şehir içinde taşımacılığı düzene kavuşturmak, taşımacılık yapan kişi ya da kuruluşların araçlarını kayıt altına almak amacıyla "Düzce Belediyesi tarafından bir süre önce uygulamaya konulan ’S’ Plakalı Araç Yönetmeliği" şu günlerde şoföleri kara kara düşündürüyor. Yaşadıkları sıkıntıları anlatmak amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen şirket sahipleri ve kooperatif başkanları, kendilerinden görüş almadan yürürlüğe konan S Plaka yönetmeliği üzerinden Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'i eleştirdi. Basın toplantısında şoförler adına Kooperatif Başkanı Özcan Şengür ile şirket sahibi Fikret Seyis söz aldı.

S PLAKA UYGULAMASI İÇİMZDE KANAYAN BİR YARADIR

İlk olarak Kooperatif Başkanı Özcan Şengür, uygulamaya dair düşüncelerini dile getirdi. Şengür, S Plaka yönetmeliğinin içlerinde kanayan bir yara olduğunu aktardı. Şengür, “İçimizde kanayan yara oldu. En büyük yara da Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in S Plaka uygulamasını kamuoyu oluşturmadan, uygulamayı plansız olarak hayata geçirmesi ve uygulama için hazırlatılan billboardlarla uzun yıllardır taşımacılık sektöründe çalışanların korsan taşımacılıkla itham etmesi olmuştur.” dedi.

BİLLBOARDLAR BİZİ KORSAN TAŞIMACILIKLA İTHAM ETMİŞTİR

30 yıllık sürede bu sektörde görev yapan şoförlerin korsan taşımacılık hiçbir dönemde yapmadığını altını çizen Şengür, billboardlardaki mesajla korsan taşımacılıkla itham edilmelerinin kendilerini yaraladıklarını söyledi.

BİZİ DİNLEMEDİLER, SADECE OTOBÜSÇÜLER-MİNİBÜSÇÜ VE SERVİS ARAÇLARI ODASI’NIN DİNLENMESİ FEVKALADE YANLIŞTIR

‘S Plaka’ uygulamasının uygulamaya koyuluş şekli ve yönetmelikteki hususlara değinerek açıklamalarını sürdüren Şengür, kendilerinin fikirlerinin alınmamasını eleştirdi. Şengür konuyla ilgili olarak, “S Plaka uygulaması için alınacak kararlarda, içinde bizlerinde bulunduğu ortak bir komisyon oluşturulmalı ve gerekli maddeleri istişare ile oluşturmalıydık. Bizim fikrimiz alınmadığı gibi yalnızca Düzce Otobüsçüler-Minibüsçü ve Servis Araçları Odası’nın dinlenmesi fevkalade yanlıştır. Bu uygulama neye göre yapıldı, bilmiyoruz. Bu kararlar, bizi tıkamıştır.” ifadelerini kullandı.

ŞARTLAR, UYGULAMAYI AĞIRLAŞTIRDI

Şengür, ekonomik koşullardan dolayı taşımacılığını yaptıkları fabrikaların işçi çıkarması ve merkeze yakın köylerin mahalle olmasıyla taşımalı eğitimin sona ermesi ile yaklaşık 300 aracın işinden olacağını hatırlatarak uygulamanın çok ağır geldiğini vurguladı.

Şengür son olarak konunun Belediye Başkanı Mehmet Keleş ve belediye meclis üyeleri ile bir araya gelerek enine boyuna konuşulması gerektiğini istedi.

BELEDİYE BİLGİ SAHİBİ DEĞİL!

Şengür’ün açıklamalarının ardından bu kez şirket sahibi Fikret Seyis yönetmelikten doğan sıkıntıları aktardı. Uygulamanın hayata geçirilmesi sırasında tüm birimlerin görüşlerinin alınmadığını ifade eden Seyis, belediye yetkililerinin konu hakkında yeterli bilgi donanımına sahip olmadığını savundu.

YAPTIRIMLARI FARKLI OLACAK

Mücavir alanı sınırları içerisinde geçerli olan S Plaka hakkında kolluk güçlerinin farklı yaptırımlar uygulayacağını belirten Seyis, bu durumun sorunlar doğurduğunu kaydetti.

KONTAK KAPATMAK ZORUNDA KALIRIZ

Başka illerde 23 sayfa olan S Plaka yönetmeliğinin Düzce Belediyesi tarafından 2 sayfa olarak düzenlediğini dile getiren Seyis, mevcut maddelerden dolayı kontak kapatmak zorunda olabileceklerini sözlerine ekledi.

Seyis, yönetmelikte yer alan maddelerde veraset, plaka bedelleri ve hak sahipliği gibi konuların açıklığa kavuşturulmadığını söyleyerek Ticaret ve Sanayi Odası’ndan kendilerine destek verici bir açıklama yapılmadığı serzenişinde bulundu.

Şoförler, uygulamadaki sorunlar hakkında istişare isteğini yineleyerek basın açıklamasını tamamladı.

Haber:Y.SEVER