Saadet Partisi Düzce İl Başkanı Birkan Mertol, haftalık olağan değerlendirme toplantısında ekonomi üzerinde durdu. Parti binasında düzenlenen toplantıdaki açıklamalarına, ilk olarak 17 Ağustos depremin hayatını kaybedenleri anarak başlayan Mertol, ardından sözü ekonomiye getirdi.

Partisinin Türkiye ekonomisini iyileştirilmesine yönelik çalışma yürüterek, 21 maddelik çözüm önerileri hazırladığını belirten Mertol, o maddeleri şöyle açıkladı:

“1- ABD’nin yaptırım ve tehditlerine karşı kesinlikle en ufak bir taviz verilmemelidir.

2 - Mütekabiliyet esası gereği ABD yaptırımlarına karşı misliyle muamele edilmeli, soyut meydan okumalar yerine, somut yaptırımlar hayata geçirilmelidir.

3- D-8 ülkeleri ve İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü gündemle toplantıya çağırılmalı, hem İİT hem de D-8 kapsamında İslam ülkeleri ile ekonomik, askeri ve ticari ilişkilerin arttırılması noktasında ciddi adımlar atılmalıdır.

4- Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİB)’na da hayatiyet kazandırılmalıdır.

5 - ABD’nin dünyanın jandarması benim tarzındaki tavrına karşı 57 İslam ülkesi ile ortak bir refleksin geliştirilmesi sağlanmalıdır.

6- Yönetimde yakınlık ve akrabalık değil ehliyet ve liyakat esas alınmalıdır.

7- Cumhurbaşkanı ekonomi danışmanlarını ve özellikle ekonomi politikalarını değiştirmeli. Ekonomi yönetimi, bağımsızlığı ve yeterliliği konusunda piyasaya güven veren isimlerden oluşmalıdır

8- İktidar ve muhalefet bu krizi iç politika malzemesi yapmaktan kaçınmalı, özellikle iktidar mensupları farklı düşünenleri vatan haini olarak itham etmekten vazgeçmelidir.

9- Aynı gemide olduğumuz, sadece kriz günlerinde değil, her gün hatırlanmalı ve bu memleketin insanı birbirine düşman edilmemelidir. Farklı sesler, muhalif görüşler bastırılmaya çalışılmamalıdır.

10- Ekonomik ve siyasi krizlerin en büyük ilacı, şeffaflıktır. A planı, B Planı, C planı gibi içeriği müphem, yoruma açık söylemlerden kaçınılmalı bunun yerine güven verici ve açık mesajları tercih etmelidir. Bu arada denetimin önemi ve görülebilirliği unutulmamalıdır.

11- Bir Acil eylem plan, hazırlanmalı belli bir süre üretime dönük olmayan bütün yatıranlar durdurulmalıdır.

12- Yani kamu kurumlarında lale devri sona erdirilmek, israf derhal engellenmelidir.

13- En kısa sürede bir tarım şurası toplanmalı ve Milli Tarım Politikası oluşturulmalıdır.

14- Üreticiye girdi desteği ve faizsiz kredi verilerek ayağa kalkması sağlanmalıdır.

15- Birlikler, kooporeratifler, ticaret borsaları bu sürece aktif bir şekilde dahil edilmeli ve hummalı bir çalışma dönemi başlatılmalıdır.

16- Kobilerin borçlarında yeniden yapılandırmaya gidilmeli, borçlar uzun vadeye yayılmak ve verilen destekler ciddi oranda artırılmalıdır.

17- İhracat yapan firmalar için ek destekler getirilmek, finansal ve bürokratik kolaylıklar sağlanmalıdır.

18- Esnafın borçlarında da faizsiz yapılandırmaya gidilmek, yine esnafa devlet bankalarından faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır.

19- Bilişim ve teknoloji alanına yapılan yatırımlar hızla arttırılmalı, bu alanlarda eğitim gören öğrencilere özel hibe ve destekler sağlanmalıdır. Yazılım ve teknoloji alanında projesi olan öğrenciler için karşılıksız mekan ve altyapı hizmetleri sunulmalıdır.

20- Ar-Ge çalışmalarında birinci öncelik dışa bağımlılıktan kurtulmak olmalıdır. Teknoloji geliştirme alanlarında çalışan firmalara özel destekler sağlanmalı, vergi muafiyeti getirilmelidir.

21 - Adaletin olmadığı yerde güven, güvenin olmadığı yerde yatırım olmaz. Adalete güven mutlaka tesis edilmelidir.”

HABER: C. ÜSTÜNER