SENDİKA BİNASINI BASTILAR

Üyesi oldukları Petrol-İş Sendikalsı'nın kendilerinden habersiz işveren ile anlaşarak sözleşme imzalamasına tepki gösteren bir grup işçi sendika binasını bastı. Bir diğer işçi grubu ise fabrika önünde D- 655 Karayolunu trafiğe kapattı. 

 

 

 


 
SABAH 05.00'DA GİZLİ ANLAŞMA

Önce grev kararı aldıklarını açıklayan sendikanın bu açıklamadan Birkaç saat sonra fabrik yönetimi ile tekrar masaya oturması sonucu anlaşma sağlanması bazı işçileri kızdırdı. Sabah saatlerinde sendika binası önünde toplanan işçiler, Petrol İş Düzce Şube Başkanı Ünal Akbulut'tan bir açıklama bekledi. Polisin de olay yerine geldiği sendika binası önünde işçilere açıklama yapan sabaha karşı saat 05.00'da fabrika yetkilileri ile sözleşmeyi imzaladığını kabul etti. Akbulut, işçilerin tüm isteklerini yerine getireceğini ifade etti. Anlaşmanın feshedilmesini isteyen yaklaşık 200 kişilik işçi grubu Petrol-İş bayrağını yakarak Sendika Başkanı Ünal Akbulut'un üstüne yürüdü. İşçiler tarafından bir otomobile bindirilerek götürülmek istenmesi üzerine hemen duruma müdahale eden polis, Akbulut bir araca bindirdi.

Sendika binasında olayların iyice büyümesi üzerine çok sayıda polis ekibi sevkedildi. Öfkeli sendika üyeleri olay yerine gelen Petrol İş Genel Başkanı'na da tepki gösterdi. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşk'ın öfkeli işçi topluluğunu sakinleştirmeye çalıştı. Ancak ikna çabaları sonuç vermedi. Bir grup işçi, Şube Başkanı Ünal Akbulut'un içinde olduğu aracı da alarak Konuralp'teki fabrika binasının önüne gitti.

“BEN BU İŞİ YAPAMADIM”

Polis fabrika önüne getirilen Ünal Akbulut'u polis aracına alarak koruma altına aldı. Polis aracından işçilere seslenen Akbulut “Ben bu işi yapamadım. Çoluk çocuğumdan çıksın” sözleri işçiler tarafından öfkeyle karşılandı. Polislerin olaylara müdahale ettiği fabrika önünde Petrol-iş Sendika Başkanı Ünal Akbulut'u koruma altına alan ve olay yerinden uzaklaştırmaya çalışan polisin yolunu kesen işçiler D-655 Karayolunu kapattı.

 

 

 

Yol üzerinden oturma eylemi yapan işçiler Vali Adnan Yılmaz'ın ve Ünal Akbulut'un fabrika önüne gelmesini istedi. Polis işçileri uzun süre ikna için uğraştı, ikna olmayan işçilere polis müdahaleye hazırlanırken yol işçiler tarafından ulaşıma açtıldı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı bölgede çevik kuvvet ekipleri de olası bir kargaşaya müdahale için hazır bekledi.

İŞÇİDEN HABERSİZ ANLAŞMA

Olayların bu noktaya gelmesinin altından ise gizli anlaşma çıktı. Aylardır Petrol-İş ile Standard Profil arasında süren görüşmelerden bir sonuç alınmaması üzerine grev hazırlıkları başladı. Basını tek tek arayan sendika yönetimi, bugün saat 10.00'da grev kararını resmen fabrika önünde duyuracaklarını açıkladı. Ancak bu sabah saatlerinde tekrar basını arayan sendika yetkilileri fabrika ile uzlaşma sağlandığını, gün içerisinde konu ile ilgili basın açıklaması yapılacağını bildirdi. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Kendilerinden habersiz sabahın 05.00'ında fabrikayla masaya oturan sendika yetkilerine öfkelenen yaklaşık 200 kişilik işçi grubu sendika binası önünde toplandı. Kendilerinden habersiz sözleşme imzalandığı gerekçesiyle konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyleyen işçiler, sendika yönetiminin kendilerini aldattığını, tüm hesaplarının incelenmesi gerektiğini savundu.


YÖNETİM İSTİFA ETTİ, MAHKEME YOLU GÖRÜNDÜ

Sendika ile fabrika yönetimi anlaştıkları sözleşme metninde ilk belirlemelere göre asgari ücretle çalışanlara 100 TL iyileştirme brüt, ve yine brüt birinci 6 ay için 85, ikinci 6 ay için 85 TL zam yapılması kararı alındı.

Standard Profil ile işçilerden habersiz yapılan anlaşmalar üzerine çıkan olaylarda Petrol-İş Düzce Şube Başkanı Ünal Akbulut ve yönetimi istifa etti. Sendika işçileri ilerleyen günlerde yeni yönetim için seçimi gidecek. Eski yönetimle ise mahkemede karşı karşıya gelecek.

 

Haber: M. YILMAZ