İl Sağlık Müdürlüğü Ramazan ayında insanların beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve aktivite azalması nedeniyle uyarılar yaptı.

Sağlık Müdürlüğünün açıklamasında ramazan ayının gelmesiyle birlikte insanların hem beslenme alışkanlıklarının değiştiği, hem de günlük aktivitelerinin azaldığı ifade edildi. Bu dönemde kilo almanın kaçınılmaz hale geldiği belirtilen açıklamada, dikkat edilecek küçük detaylarla kilo almadan dengeli ve yeterli beslenerek ramazanı sağlıklı bir şekilde geçirmenin mümkün olduğu ifade edildi.

Açıklamada Şu ifadelere yer verildi ;

“Oruç süresi gün içerisinde yaklaşık 12 saat sindirim sistemimizin dinlenmeye çekildiği süredir. İftar vaktinde birden aşırı yağlı ve kalorisi yüksek tatlı, hamur işi, kızartma vb. besinler tüketmek uzun süre dinlenmiş sindirim sistemimizi sarsar. Dolayısıyla hazımsızlık gibi sindirim problemleri yaşamamıza sebep olur. Bu problemleri yaşamamak için iftar öğününü 2 ye ayırmalıyız. Orucumuzu hafif yiyeceklerle açmalıyız. Örneğin; Su, 1 kase Çorba, Salata ve iftariyelikle açılacak oruçtan sonra yaklaşık 30-45 dakika dinlenilmeli daha sonra zeytinyağlı sebze yemekleri, ızgara et, balık veya tavuk, kurubaklagil, tahıl ürünleri, yoğurt ve salata gibi sindirim sistemini zorlamayacak besinler tercih edilmelidir.

Sahurda ise gece yatmadan önce yemek yemenin ve sadece su ile sahur yapmanın zararlı olduğu ve vücudumuza geri dönülmez etkileri olduğunu unutmayın. Çünkü 12 saat olan açlığı ortama 18 saate çıkarır ve kan şekerinizin gün içerisinde hızla düşmesine, işgücünüzün azalmasına sebep olur. Sahurda hamur işleri, aşırı yağlı ve tuzlu besinler tüketmemeye dikkat edilmelidir. Süt, Peynir, Haşlama Yumurta, Salata gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı veya Çorba, Zeytinyağlı Yemekler, tahıl ve kurubaklagillerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.”