SES Düzce Şubesi Başkanı Cemal Yılmaz, yaptığı açıklamada hükümetin sağlık alanında yaptığı “reform” çalışmalarının aslında “yıkım” anlamına geldiğini savunarak Dünya Bankası ve İMF politikaları esas alınarak yapılan reformlarla sağlığın tamamen paralı hale getirilmeye çalışıldığını öne sürdü.

Hizmet Üretenler Köleleştirilmektedir

Yılmaz, “Sağlık alanında “Dönüşüm” çalışmalarının hızlanmaya başladığı bu dönemlerde, sağlık alanında yapıldığı iddia edilen “reform”un, aslında “ yıkım “ anlamına geldiği bilinmektedir.Türkiye’de sağlık reformları uygulanırken, Dünya Bankası ve İMF politikaları esas alınmış, sağlığın tamamen paralı hale getirilme politikaları uygulanmaya başlamıştır. Bu nedenle biryandan Halkın Sağlık Güvencesi ortadan kaldırılmakta bir yandan hizmet üretenler köleleştirilmektedir.”dedi.

En son 2 Kasım 2011’de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile sağlıkta piyasalaşmanın önündeki engellerin kaldırıldığını belirten Yılmaz, yeni sitemle hem sağlık çalışanlarının hem de dar gelirli vatandaşların mağdur olacağını söyledi.

“Ne Kadar Para O Kadar Köfte” Dönemi Başladı"

Yılmaz, “Bu sistemde; sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin iş, ücret ve gelecek güvencesi bitirilmek istenmektedir. Artık bu sistemde esnek, kuralsız ve güvencesiz, sözleşmeli çalışma esas haline getirilmektedir. Bu sistemde; hastaneler sınıflandırılmakta, emekçiler ve yoksul halk başta olmak üzere , parasına göre başvuracağı hastanelere göre sınıflara ayrılmaktadır. Yani halk parasına göre hastaneye gitmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.Bu sistem’de yoksulların ve düşük gelir gruplarının sağlık hizmetlerine erişimi gittikçe zorlaşmaktadır. AKP hükümetinin, “Sağlıkta dönüşüm” diye süslü laflarla Türkiye’ye yutturmaya çalıştığı sistemde reklam/masal dönemi bitti. Şimdi asıl film oynamaya başlıyor. Sağlık sistemi daha fazla piyasalaştırılıyor, ticarileştiriliyor, alınıp-satılan mal haline getiriliyor. Başbakanın dediği gibi, “ne kadar para o kadar köfte” dönemi, yani paran kadar sağlık dönemi başlamıştır.”dedi.