1 Ekim tarihinden itibaren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası yürürlüğe girerken bu yasayla birlikte sağlıkta yeni bir dönem başlıyor. Yeni dönemde sağlık konusunda yaşanan sıkıntıların başında gelen acil durumlarda hastalar artık hastane kapısından geri çevrilmeyecek. Bu yasayla birlikte sosyal güvenliğe ilişkin esaslar da kökten değişmiş olacak.

Bağ-Kur'lular için geçici iş göremezlik ödeneği verilmeye başlanacak. İş kazası ve meslek hastalığı ile analık halinde ayakta tedavilerde günlük kazancın iki bölü üçü, yatarak tedavide bir bölü ikisi oranında geçici iş göremezlik ödeneği alabilecek.

İsteğe bağlı sigortalılık için daha önce SSK sigortalısı için en az üç yıl, emekli sandığına bağlı olanlar için en az 10 yıl sigortalılık şartı kaldırıldı. Ayrıca, kısmi isteğe bağlı sigortalı olunabilecek.

Emekli sandığına bağlı eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için en az 10 yıllık hizmet şartı süresi 5 yıla düşürüldü. Genel Sağlık sigortası ile tüm yurttaşlar sağlık hizmetlerinden yararlanmada eşit haklara sahip olacak.

Bağ-Kur'luların sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için gerekli olan 240 günlük prim gün, SSK anlarının aile fertleri için gerekli 120 gün prim gün sayısı 30 güne iniyor. İşten ayrılanlar, prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın 90 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlandırılacak.

Aile içindeki kişi başı geliri 212 YTL'den az olanlar, vatansız ve sığınmacılar, 65 yaş veya özürlü aylığı alanlar, şeref, vatani hizmet aylığı ve gazi aylığı alanlar, Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından bakılan çocuklar, köy korucuları, 18 yaşından küçük olanlar ile dünya olimpiyat şampiyonlarının genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanacak.

Acil durumlarda 18 yaşından küçükler, bakıma muhtaç olanlar, ve iş kazası, meslek hastalıkları ve bulaşıcı hastalıklarda hiçbir şart aranmadan sağlık hizmeti alabilecek. Yeni yasadan 1 Ekim tarihinden önce sistemde bulunanların etkilenmeyeceği belirtilirken yasanın geriye doğru işlemediği de anımsatıldı.