SES Düzce İl Temsilcisi Bülent Türkmen, 14 Mart Tıp Bayramı olması dolayısıyla Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Poliklinik girişinde bir basın açıklaması yaptı.

 “Şiddet sağlık emekçileri için en önemli sorunlardandır”
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını, dolayısıyla bu yıl 14 Mart’ın bayram havasında geçemediğine dikkat çeken Türkmen şunları kaydetti:

“Sağlık ortamının hepimiz açısından kötüye gittiği bugünlerde sizlerle sağlık emekçilerinin en önemli sorunlarından olan şiddet konusu hakkında konuşmak, bu konuyla ilgili son günlerde yapılmış çalışmanın sonuçlarını paylaşmak istiyoruz. Şiddet sağlık emekçileri için en önemli sorunlardandır. Sağlık ortamında yaşadığımız şiddet aynı zamanda önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bundan dolayı bu soruna toplumun dikkatini çekmek, sonuçlarını gözler önüne sermek için 6 ilimizde sağlık emekçileri ile yaptığımız anket çalışmalarımızın verilerini sizlere paylaşıyoruz.”

“Şiddete uğrayanlar yüzde 84 oranla kadın hemşirelerdir”
Düzce’nin de içinde bulunduğu, 800 sağlık çalışanın katıldığı şiddet anketi çalışmalarında çıkan sonuçları aktaran Türkmen, “Anketimize 51 Erkek, 102 Kadın olmak üzere toplam 153 kişi katılmıştır. Katılanların 80 kişi sözel, 14 kişi fiziksel, toplamda 94 kişi şiddete uğradığını bildirmiştir. Bu da yüzde 61 oranında şiddete uğradığını göstermektedir. 31 Sağlık çalışanı birden fazla şiddete uğradığını söylemekte bu da şiddet oranını yüzde 81’e çıkarmaktadır. Anket sonuçlarına göre en çok şiddete uğrayanlar yüzde 84 oranla kadın hemşirelerdir. Hemşireleri ise yüzde 78 oranla hekimler, yüzde 72 oranla güvenlik görevlileri takip etmektedir. Şiddetin kimin tarafından uygulandığı sorusuna ise birinci sırada yüzde 78 hasta ve hasta yakınları, 2. sırada yüzde 10 yöneticiler, 3. sırada yüzde 4 birim sorumluları, son sırada ise yüzde 4 çalışma arkadaşı yanıtı verilmiştir” şeklinde konuştu.

“Mesleğimizden uzaklaşıyor, yabancılaşıyoruz
Sağlık kurumlarının artık verimli ve huzurlu olmadığına dikkat çeken Türkmen, sağlık çalışanlarının can güvenliğinin kalmadığını belirterek şu ifadelerde bulundu:

“Sağlık sistemindeki tüm sorunların sorumlusu olarak sağlık emekçilerini gören, şiddet uygulamayı hak arama zanneden hasta ve hasta yakınlarının şiddeti bir yandan, sırtını iktidara yaslamış liyakatsız yöneticilerin uyguladıkları mobbing diğer taraftan; tükeniyoruz! Tüketiliyoruz! Sağlık ortamının getirdiği bu noktada bizler mesleğimizden uzaklaşıyor, yabancılaşıyoruz.”
Hekimlerin, 15-20 Yıllık Hemşireler ve diğer emekçilerin beyaz kod ile yardım istediği, taşeron dediğimiz güvencesizlerin ise sadece arkadaşıyla uğradığı şiddeti paylaştığı görülmüştür.”

“Artık yeter”
Son olarak sağlıkta her türlü şiddete “Artık yeter” diyen Türkmen şöyle konuştu:

“Hiçbir arkadaşımızın darp edilmesini, öldürülmesini istemiyoruz. Sağlıkta şiddet yasa tasarısının yasalaşmasını, şiddetle etkin şekilde mücadele edilmesini istiyoruz. Sunduğumuz Sağlık Hizmetini huzur içinde hizmet sunabilmek, emeğimizin karşılığını alabilmek ve mesleki itibarımızın korunmasını istiyoruz. Tüm Sağlık Emekçilerin 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor, bayram havasında kutlayacağımız 14 Martlar, bekliyoruz.”

Haber: H.GÜRSOY