Ramazan ayının bu yıl Ağustos ayına rastgelmesi nedeniyle günler uzun ve sıcak geçiyor. Bu dönemde yapılan beslenme hataları da ramazan ve sonrasında çeşitli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bu nedenle ramazanda sağlıklı beslenme ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Özel Güneş Tıp Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Seçkin, ramazanda özelllikle sebze ve meyve tüketiminin arttırılması gerektiğinin vurgularak hamur işi ve şekerli yiyeceklerin uzak durulması konusunda tavsiyelerde bulundu.

Oruç tutanların en çok yaptığı hataların başında şekerli gıdaları tüketmek olduğunu söyleyen Seçkin, ramazanda özellikle sahurda sebze ve meyvenin yanısıra bol proteinli gıdalar tüketilmesi gerektiği ifade etti.

"Yağlı grup diye tabir edeceğimiz hamur işi ve şekli gıdaların tüketilmesinden yana değiliz. Bu dönemde özellikle sebze ve meyve tüketilmesini tavsiye ediyoruz.bunun yanısıra peynir yumurta gibi bol proteinli gıdalarda yiyebilirler."

Seçkin, ramazan ayının bu sene yaz dönemine denk gelmesi nedeniyle belli hastalık grubundaki kişilerin oruç tutmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Özellikle diyabet hastalarının, böbrek hastalarının ve yüksek tansiyon hastalarının risk grubu içerisinde olduğunu söyleyen Seçkin, "16 saat çok uzun bir süre. Böbrek hastalarının ve tansiyon hastalarının belli aralıklarla sıvı alması gerekiyor. Yine şeker hastalarının da sık sık yemek yemesi gerektiğinden oruç tutmaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Oruç tutmayacak bir grup var. Özellikle diyabet hastaları, böbrek hastaları, ve yüksek tansiyon hastaları bu grup içerisinde. 16 saat çok uzun bir süre. Böbrek hastalarının ve tansİyon hastalarının belli aralıklarla sıvı alması gerekiyor. Yine şeker hastalarının da sık sık yemek yemesi gerektiğinden oruç tutmaması gerekiyor"

Son olarak bol sıvı tüketimi ve düzenli beslenme programı ile ramazanda sağlıklı kilo veriminin mümkün olduğunu dile getiren Seçkin, "insanlarımız genellikle su tüketmiyor. Hareketsiz yaşıyoruz. Asansör kullanıyoruz ve en yakın mesafeye bile araba ile gidiyoruz. Eğer bu alışkanlıklarımızdan vazgeçersek ve düzgün bir besleme programı uygularsak fazla kilolarımızdan kurtulabiliriz." dedi.

Haber; S. KAŞKIR