Taşlı, gergin ve sinirliydi
Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Mali Genel Kurulu sancılı geçti. Genel kurul öncesi tüm üyelere istek, talep ve sorunlarını dile getirme fırsatı verilecek diyerek duyuru yapan kooperatif yönetimi bugün bunun tam tersi yönde bir davranış sergiledi. Milletvekilleri dahil AK Parti ve diğer siyasi partilerden hiçbir temsilcinin yer almadığı genel kurulda hem açılış konuşması yapmak hem de hesap verilmesi istenen konular için kürsüye çıkan Kooperatif Başkanı Ertan Taşlı'nın oldukça gergin ve sinirli olduğu gözlendi. Açılış konuşmasında faaliyet raporlarının detaylarına girmekten kaçınan ve kredilere ilişkin genel bilgiler veren Taşlı, batak diye tabir edilen ödenemeyen krediler konusuna ise hiç girmedi.

2 konunun açıklanmasını istedi
Kooperatif genel kurulunda Eski Başkan Hikmet Keskin'in açıklamaları ile ortam gerildi. Genel kurulda kooperatifin yanlış bulduğu uygulama ve eksikliklerini dile getirmek ve üyelere doğru bilgiler verilmesini istemek için çıktığını vurgulayan Keskin yönetimden 2 konunun açıklanmasını istedi.
Kesinti tutarları neden gözükmüyor?
Kongreden sonra yaptığı açıklamada, Keskin neden böyle bir konuşma yapma kararı aldığını şöyle açıkladı: “Kooperatif ortaklarından bazıları yanıma gelerek, kredi alırken yapılan kesintilerle ilgili yaşadıkları sıkıntıyı dile getirmemi istedi. Ben de onların söylediklerine istinaden kooperatifin web sitesine girerek faiz oranları ve ödeme koşulları ile ilgili onları bilgilendirmek istedim. Ancak bizim kooperatifin sitesinde kredi taksit ödeme tablosunu açtığımda sonuç olarak benden aldığım krediye istinaden kooperatifin ne kadar kesinti yaptığı ve bunun yanı sıra mevcut uygulanan faiz tutarının da gözükmediğini gördüm. Bu acaba bütün kooperatiflerde aynı şekilde mi diye merak edip girdiğimde örneğin Ankara kooperatifine girdiğimde orada kredi ödeme planında bütün detaylar yazılıydı. Yine bir başka kooperatif olan Samsun Kooperatifi'nin de benzer şekilde detay verdiğini görünce bunu genel kurulda dile getirmek istedim. Bu konuya açıklık getirilmesini istiyorum. Ayrıca devletin hazineden karşıladığı faiz oranlarının düştüğünü ve bununla beraber bu kesintilerin de merkez birliğince daha aşağıya çekilip çekilemeyeceği hususunda da bilgi istiyorum. Örnek olarak 25 bin lira kredi kullanan bir esnafın normal faiz oranı olan yüzde 6’dan 24 aylık ödeme faiz oranı bin 700 lira civarında çıkıyor. Diğer kooperatiflerin kesintilerine baktığım zaman 2 bin liranın üstünde çıktığını gördüm. Yani toplamda benim ödediğim faiz 3,700-4 bin lira arasında çıkıyor. Bu kesinti oranlarının nelere ne kesildiğinin açıklanmasını istiyorum. Bunlar diğer kooperatifler gibi bizim sitede de mevcut değil.”
İnterneti kullanmayı bilen o sitelere girer
Eski Başkan Keskin’e cevap vermek için kürsüye gelen Taşlı ise Keskin'i internet kullanamamakla suçladı. Söze ilk olarak Keskin’e bu tespitleri dolayısıyla teşekkür ederek başlayan Kooperatif Başkanı Taşlı, “İnterneti kullanmayı bilen o sitelere girer. Bu kesintiler bizim elimizde değil. Bunu belirleyen genel merkez ve ilgili kurumlar. Bizim sitemizden her yere ulaşılabiliyor. Bankanın linki sitemizde mevcut. Buna da oradan bakılabilir. “ dedi.
“Kürsüye çıkartma” işareti
Taşlı,“İnternet kullanamıyor” dediği Keskin'e cevap verirken sert bir tavır sergilediği gözlendi , Keskin’e tekrar söz hakkı verilmedi. İstediği cevapları alamadığını dile getiren Keskin tekrar konuşmak için kürsüye çıkmakta direttiği sırada TESKOMB Başkan Vekili Ömer Gümüş'ün de mimik hareketleriyle Taşlı'ya “Kürsüye çıkartma” işareti yaptığı görüldü.
Söylenen icraat tutmadı
Oldukça şeffaf bir ortamda yapılacağı günler öncesinden duyurulan ancak üyelere tam ve detaylı bilgiler verilmediği görülen genel kurul ayrıca sergilenen sert ve olumsuz tutum nedeniyle “Esnaf sorunlarını rahatça anlatacak” çağrısıyla da hiç bağdaşmadı.

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

Haber: C. ÜSTÜNER