Gazeteciler ve Basın Bayramı, Türkiye'de Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak her yılın 24 Temmuz’unda önemli bir gün olarak kutlanıyor.

Ülkemizde gazetecilerin ve basının ne gibi zorluklarla haber yaptıkları ve onları anlamak için kutlanan bir gün olarak da takvimdeki yerini koruyor. Bir basın çalışanı yeri geliyor sıcağın altında yeri geliyor soğuk bir kış gününde saatlerce çekim yapmak ve haber peşinde koşmak zorunda kalıyor. İşte amacı halkı doğru bilgilendirmek olan gazetecilerin çektiği sıkıntıları bir nebze de olsa anlamanın günüdür.

Nasıl ortaya çıktı?
Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu. Türk basınında sansürün ilk uygulandığı tarih 10 Mayıs 1876... 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde "sansürün kaldırılması" olarak adlandırılıyor. 10 Haziran 1946 yılında kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, ilk kez bir basın günü oluşturmayı planladı. Türkiye'de ilk gazetenin çıkış tarihine göre düzenlenmesi planlanan bu güne "Basın Bayramı" adı verildi.


Haber: Ö.YILMAZ