24 Temmuz Gazeteciler Günü ve Sansüre İlk Direnişin 103. Yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yapan Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan, Açıklamasında Türk medyasının bugün içinde bulunduğu duruma dikkat çekti. Tayhan, Türkiye’de basın özgürlüğünün “kanunlar” ve “beyinler“ arasında sıkışıp kaldığını vurguladı. Başkan Tayhan, şunları söyledi: “Basınımızdaki otosansür uygulamaları, bir taraftan iktidara ‘yaranma’ içgüdüsüyle hareket eden bazı basın kuruluşlarının türemesiyle kendini gösterirken, diğer taraftan da gazetecilerin ‘gelecek kaygısı’ ile hareket ederek patron zihniyetiyle düşünmesine, yazmasına zemin hazırlamıştır.” dedi.

Düzce Basın Birliği Başkanı Tuncay Türkgülü, Medyaya ve basın mensuplarına yönelik baskılar ve saldırılar sürmektedir'' dedi. Türkgülü, 24 Temmuz 1908'de, gazetecilerin onurlu direnişi sonucu kalkan sansürün, ne yazık ki çağa ayak uydurarak açıkça devam etmekte olduğunu belirtti. Bireylerin gerçekleri öğrenmesinde ve düşüncelerini ifade etmesinde en etkili aracın basın olduğunu ifade eden Türkgülü, şunları kaydetti: “Günümüzde medyada yaşanan uygulamalara baktığımızda, sansürün kalkmadığı görülmektedir.

Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram Basından Sansürün Kaldırılışının 103’üncü dönümünde bir mesaj yayınladı. Başkan İsmail Bayram mesajında basın özgürlüğünün olmadığı bir ülkede, demokrasiden, insan hak ve özgürlüklerinden söz etmenin imkansız olduğunu belirtti. Basının Demokrasilerde vazgeçilmez bir unsur olduğunu ifade eden Başkan İsmail Bayram, “Bu tarih, kutlanılmaya değer ve kutlanılması hakedilmiş bir tarihtir.” Dedi.

Düzce İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Bülbül de basından sansürün kaldırılışının 103. Yılı münasebeti ile yaptığı açıklamada şunları kaydetti. Bülbül, Düşününce, anlatım ve haber alma özgürlüğünün etkili araçlarından olan basın, kurluşlarla bireyler arasında veri akışının sağlanması, dünya ve ülke gerçeklerinin örenilmesi,yönetimin dolaylı yönden denetlenmesi için önemli bir görev üstlenmiştir.

Haber; R. BAL