İçişleri Bakanlığı’ndan, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram hakkında, belediye kanununa muhalefetten savcılık yoluyla soruşturma izni istendi. Savcılık, belediye kanununun, “ En üst yönetici harcama yetkilisidir” hükmüne istinaden soruşturma izni talep etti.

Görevlerini kötüye kullanıyorlar iddiası

Düzce Belediyesi’nin geçtiğimiz yıla kadar temizlik işlerini yapan Erçak Temizlik Şirketi, alacaklarına mahsuben belediye hakkında icra takibi başlattı. Belediyenin, aynı işi yapan başka bir firmaya para ödemesi nedeniyle, belediye kanununa muhalefetten icraya verilirken, belediye başkanlığının planlanan ödemeleri yapmayarak bütçeye dahil olmayan ödemeleri yaptığı, Düzce Belediye Başkanlığı yetkilileri hakkında görevlerini kötüye kullandığı iddia edildi.

Harcama yetkilisi en üst yöneticidir

Erçak’ın iddianamesi ve talebi üzerine Düzce Valiliğince yapılan ön inceleme sonunda, Düzce Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Okan Özkasap hakkında soruşturma izni verilmesine karar verildi, itiraz üzerine gidilen Sakarya Bölge İdari mahkemesi ise valilik kararını oy çokluğu ile onadı. Ancak bölge mahkemesinin kararında, belediyelerde bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir hükmü ile bütçelerden harcama yapılabilmesi için harcama yetkilisinin talimatı gereklidir hükmü yer alması nedeniyle, şikayet konusu eylemde esas olanın Düzce belediye Başkanı olduğu vurgulandı.

Soruşturma talep edildi

Bu kararın ardından, cumhuriyet savcısı tarafından İçişleri Bakanlığından, İsmail Bayram hakkında soruşturma izni verilmesi talep edildi. Gerekçe olarak ise, ilgili kanun maddesi uyarınca, belediyelerde harcama yetkilisinin belediye başkanı olduğu nazara alınarak şikayet konusu eylem gösterildi. Ayrıca, ön incelemenin 30 gün içinde tamamlanarak kararın cumhuriyet başsavcılığına gönderilmesi de kamu adına talep edildi.

Haber: H. İŞCAN