Temel ceza kanunlarına uyum amacıyla yapılan, çeşitli kanunlardaki değişiklikler birçok yeniliği hayata geçiriyor. Buna göre, bir kimse, ihtarlara rağmen mahkemenin düzenini bozar, münasip olmayan söz söyler veya davranışta bulunursa, yeni kanuna göre dört güne kadar hapis yatacak. Mahkemenin düzenini bozan veya mahkeme huzurunda söylenen sözün suç oluşturması halinde durum bir tutanakla başsavcılığa bildirilecek ve gerekiyorsa suçu işleyenini yakalanması emri verilebilecek. Avukatlar ve çocuklar için ise disiplin hapsi uygulanmayacak.

Ayrıca, 23 Ocak 2008 tarihli kanun, sahte diş hekimlerine ceza verilmesinden, izinsiz CD kopyalayan kişilerin yargılanmasına kadar olan birçok hükmü kapsıyor. Şahsi çıkar amacı olmasa bile diplomasız olarak diş hekimliğine ilişkin herhangi bir muayene veya müdahale yapan, klinik hizmetleriyle ilgili işyeri açanların meslek icraları durdurulacak. Bu kişiler hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası verilebilecek.

İzinsiz olarak bandrol yükümlülüğüne aykırı ya da bandrolsüz olarak eserleri çoğaltıp satan, dağıtan veya ticari amaçla satın alan ya da kabul edenler hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilebilecek.