Düzce'de ocak ayında devreye sokulacak olan TEDES'in aynı yol üzerinde kısa mesafede art arda kesilen cezalar yüzünden mağduriyetlere yol açtığı savunuldu. Sistemle ilgili kafaları karıştıran bir diğer nokta ise İçişleri Bakanı Soylu tarafından daha önce yapılan "Tuzak radar uygulaması, elektronik radar uygulaması sona ermiştir." açıklaması oldu.

İPTAL EDİLECEĞİ YENİDEN GÜNDEMDE...

Düzce'nin yeni yılın ilk ayında tanışmaya hazırlandığı "sabit radar" olarak bilinen Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES)'nin iptal edileceği bir kez daha gündeme geldi. Özellikle Karadeniz başta olmak üzere bir çok şehirde araç sürücülerini canından bezdirdiği vurgulanan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ile ilgili bakanlığın tepkileri dikkate alarak uygulamayı durdurduğunu açıklamasına karşılık şikayetlerin devam ettiği bildirildi.

HUKUKA AYRILIKLAR İÇERİYOR

Ulusal basında yer alan haberlere göre; yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte sürücülere üst üste tebliğ edilmeye başlayan radar cezaları vatandaşı isyan ettirdi. Aynı yol üzerinde kısa aralıklarla kurulan kameralar nedeniyle 5 dakika içerisinde 4 kez radara giren bir sürücünün toplam 1684 TL ceza yemesi bir rekor olarak nitelendirilirken, yaşanan mağduriyetlere dikkat çekildi. Ayrıca sistemin hukuka aykırılıklar içerdiği de haberlere yansıdı. Buna örnek olarak da Karadeniz Sahil Yolu’nda 17 kez hız ihlali yaparak radara giren bir vatandaşın, 4680 TL’lik trafik cezasının iptali için mahkemeye başvurması ve mahkemenin 3 dakika arayla kesilen TEDES radar cezasını hukuka aykırı bularak cezayı iptal etmesi gösterildi. Sürücünün kesintisiz olarak devam eden tek eylemine birden fazla idari para cezası verilmesinin hukuka ve TKK’nın ruhuna uygun olmadığı gerekçesi paylaşıldı.

Öte yandan emniyet ve belediye arasında imzalanan protokolle kentlerde uygulamaya konulan sistemden belediyelerin pay alması TEDES'in tercih sebebi olmasında etken gösteriliyor.